logo
RNTV Live

Video-Inventatorul Justin Capră are de astăzi statuie la Măgureni, dar muzeul pe care voia să-l facă i-a fost refuzat de rude

dav
Raluca Eparu

Au trecut doi ani de la trecerea în nefiinţă a marelui inventator român, Justin Capră, iar autorităţile locale şi judeţene i-au cinstit astăzi memoria prin ridicarea unui bust în localitatea de naştere, Măgureni. Chiar dacă statuia din bronz nu prea seamănă cu cel pe care toată lumea îl striga „profesorul”, şi chiar dacă pe soclu numele i-a fost scris greşit, (Justin cu I nu cu J) gestul îi recunoaşte totuşi valoarea omului care e deţinătorul a 25 de brevete de invenţii şi premii. Azi, Justin Capră i-a privit de sus, de pe soclul său pe oamenii adunaţi să-l celebreze, cu acelaşi gest cu care asculta şi gândea, ducându-şi mâna la bărbie.

Bustul a fost realizat de un sculptor prahovean cu sprijinul Societăţii Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” care a presărat în tot judeţul şi nu numai, statui ale unor oameni celebri. Dezvelirea sa a fost un prilej pentru prieteni şi cunoscuţi să-şi amintească de Justin Capră, omul şi geniul.

Păcat, spun oamenii, că rudele lui Capră au luat tot din casa acestuia de la Filipeştii de Pădure. Tot, adică, spun cei care au văzut prin geam dezastrul, inclusiv caloriferele şi prizele din perete. Inventatorul nu s-a gândit să facă acte să lase comunităţii totul sub forma unui muzeu, chiar dacă asta intenţiona în timpul vieţii.

Capră a avut o singură fiica cu care nu ţinea legătura şi care locuieşte în SUA. Se pare că această fiica, unica sa moştenitoare, i-a făcut procură unei alte rude care ar fi luat tot din casă. Aşa au dispărut şi invenţiile care mai erau în atelierul maestrului, şi diplomele de tot felul care împodobeau pereţii şi cărţile, dar şi mobilierul.

Justin Capră s-a născut în 1933 la Măgureni, dar de ani de zile locuia la Filipeştii de Pădure, o localitate învecinată. Aici avea o căsuţă de lemn, atelierul şi un domeniu pe care îi era drag să-l prezinte tuturor musafirilor.  Oamenii din Măgureni şi-l aduc aminte, chiar dacă nu mai ştiu cu exactitate ce a făcut.

Justin Capră este cel care a conceput primul aparat individual de zbor-rucsacul zburator cum ii spune el, jet-packul cum îi spun americanii, care au şi pus invenţia în practică şi au brevetat-o. Tot Capră este inventatorul elicopterului portiv pentru juniori, a unei aerodine cu aterizare verticală, a mai multor maşini nepoluante sau a unui triciclu pliabil cu motor electric. Toate sunt maşinăriile viitorului, pentru că după cum spunea chiar inventatorul lor, omenirea nu este încă pregătită să le primească.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor