logo
RNTV Live

VIDEO/ GALERIE FOTO/ Au întins mese regeşti în cimitir şi au mâncat printre morminte. Pentru grătarul din cimitir au venit în Ploieşti de la mii de kilometri distanţă

pastele blajinilor 7
Mihai Constantinescu

Paştele Blajinilor la Ploieşti

VIDEO/ GALERIE FOTO/ Au întins mese regeşti în cimitir şi au mâncat printre morminte. Pentru grătarul din cimitir au venit în Ploieşti de la mii de kilometri distanţă.

Toată suflarea ţigănească a fost astăzi prezentă la cimitirul Viişoara din Ploieşti. Grătarele au sfârâit mai ceva ca de 1 mai, iar mesele au fost întinse printre morminte! Este obiceiul rromilor de a sărbători Paştele Blajinilor, pentru a-i pomeni cum se cuvine pe cei morţi.

Paștele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților.

CITEŞTE ŞI https://portal.republikanews.ro/videosi-a-sapat-casa-intr-o-stanca-proiectul-poate-deveni-atractie-turistica-in-prahova/

Îmbrăcaţi în haine viu colorate, unii chiar după ultima modă, au întins mese regeşti printre morminte pentru a-i pomeni cum se poate mai bine pe cei plecaţi pe lumea cealaltă.

 

Nici cei plecaţi în străinătate nu au putut rata Paştele Blajinilor. Îmbrăcaţi la patru ace, după ultima modă, au străbătut mii de kilometri ca să fie acasă în această zi de mare sărbătoare. Nimeni nu rezistă în faţa unui mic pregătit pe grătarul din cimitir în amintirea celor duşi.

CITEŞTE ŞI

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor