Ziua Mondială a Educației
VIDEO/ FOTO/ Educaţia schimbă vieţi. Manifestări culturale dedicate Zilei Mondiale a Educației
Ziua mondială a educației a fost desemnată de UNESCO pentru data de 5 octombrie. Are scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.
Tocmai pentru a marca această zi importantă, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale a fost organizat astăzi, 4 octombrie 2019, o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Mondiale a Educației.
Printre acestea s-a numărat şi evenimentul „Educaţia schimbă vieţi”, o masă rotundă la care au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţolor locale şi judeţene, reprezentanţi ai societăţii civile, elevi, profesori şi muzeografi. Eveniment a fost realizat de către echipa EuroCuza ce face parte din proiectul Euroscola, al Parlamentului European.
Cei prezenţi au pus accent pe educaţie începând cu cei 7 ani de acasă, extrem de importanţi pentru o bază solidă.
În cadrul întânirii de astăzi s-a vorbit şi despre Concursul național EUROSCOLA, ajuns la ediţia a XII-a, unde elevii Colegiului Naţional Al I. Cuza au obţinut rezultate de excepţie. Până acum au câştigat de 4 ori.
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările.
Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.
Scopul concursului este de a valorifica experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității.