logo
RNTV Live

VIDEO/ În criza gunoiului s-a găsit o soluție de compromis, valabilă o lună! Din iulie, 36 de localități riscă să devină focare

IMG-20170606-WA0004
rnews

Scandal în toată  regula la ședința  ADI Deșeuri în cadrul căreia ar fi trebuit să se stabiliească ce se va întâmpla cu deșeurile menajere din Ploiești și alte 35 de orașe și comune prahovene. Primari din mai multe localități, inclusiv edilul Ploieștiului își arată nemulțumirea față de decizia operatorului Vitalia de a nu mai permite accesul mașinilor de gunoi  de la Rosal în rampa de la Boldești Scăieni.

Oamenii spun că deja în localitățile lor, gunoaiele zac pe străzi și că pe localnici nu îi interesează de conflictul dintre operatorul Vitalia și cei de la Rosal. Inclusiv primarul Dobre susține că sunt zone în Ploiești unde dacă nu se ridică zilnic gunoiul există riscul declanșării unor epidemii de proporții, iar odată cu încălzirea vremii, crește riscul de îmbolnăvire a populației. Același  Adrian Dobre Dobre a făcut mai multe sesizări către Garda de Mediu, APM și Direcția de Sănătate Publică pentru a afla dacă societatea Vitalia poate dispune interzicerea accesului mașinilor Rosal  în rampă, așadar blocarea asigurării unui serviciu de utilitate publică, vital pentru populație.

Sămânța  întregului scandal o constituie neînțelegerile financiare  privind taxa de mediu care se plătește la tona de deșeuri aduse în rampă. Cei de la Rosal spun că ei nu și-au asumat această taxă de mediu și că au pierdut deja un milion de euro din cauza faptul că au suportat plata acestei taxe până acum.

“Luați sau nu luați gunoiul?”

Asta a fost întrebarea la care toți cei prezenți la ședința ADI Deșeuri au așteptat un răspuns. Cătălin Ioniță, directorul Rosal, a susținut că măcar jumătate din această taxă trebuie să o suporte și cei de la Vitalia. “La tarifele care sunt, noi nu o să luăm gunoiul!”

 

 

Primar Puchenii Mari:“Să ni se ia gunoiul de la poartă! Nu stiu ce soluții găsiți, rezolvați problema!”

 

 

Ședința ADI nu a vizat  introducerea taxei de rampă, lucru ce ar genera un tarif aplicat populației de 7,09 lei, lucru care nu poate fi pus în practică. S-a discutat , însă, despre o majorare de 0,30 de bani aplicată, adică de la 4.95 de lei fără TVA la 5, 24, tarif majorat, aprobat recent în ședința de CL.  Și asta ca urmare a creșterii salariului minim la 1.450 de lei

Soluție de compromis pentru ca 34 de localități să nu devină focare de infecție

Pentru a găsi o soluție în vederea soluționării acestei crize a deșeurilor, la finalul ședinței s-a găsit o soluție de compromis pentru ca Ploieștiul și alte zeci de localități din județ să nu se transforme în adevărate focare.  Timp de o lună, Rosal va ridica gunoiul și va achita din buzunar propriu taxa de mediu. Asta, din spusele celor de la Rosal, înseamnă pentru ei o pierdere de un milion de lei, pierdere pe care nu știu cum și dacă o vor recupera. Ce se va întâmpla peste o lună, adică fix în toiul verii cu gunoiul din peste 30 de localități prahovene?

Nimeni nu poate da acum un răspuns.

 

 

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor