logo
RNTV Live

VIDEO/Atentie la pericolul care pandeste din conserve! Risc de infectare cu toxina botulinica. Care sunt alimentele de care trebuie sa ne ferim

Georgescu Cristi

Postul Craciunului vine la pachet si cu recomandari din partea medicilor. Oamenii trebuie sa tina seama atent de alimentele pe care le consuma! Si mai ales la conservele atat de cautate in aceasta perioada.

Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea este botulismul, o afecțiune extrem de severa. Acesta este provocat de o toxină care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate.

Specialistii precizeaza clar ca in cazul unor simptome acutizate trebuie sa ajungem de urgenta la spital.

Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată odata ce mancam alimente alterate. Sunt situatii in care aceasta infectie poate aparea in urma consumului de mancaruri scoase din conserve. Cu atat mai mult cu cat acest tip de hrana se afla la mare cautare in Postul Craciunului.

Simptomele diferă în funcție de poarta de intrare si pot apărea într-un interval cuprins intre unul sau doua ore. In unele cazuri chiar, acestea apar după mai multe zile de la consumul alimentului contaminat.

Aproximativ 1 din 5 din cazuri suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică. De cele mai multe ori a fost identificată în conserve ce conțineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, ori pește.

Pentru o mai mare siguranta specialistii recomanda fierberea alimentelor la o temperatură de 120o C sub presiune. In acest fel vor fi distruse atat neurotoxina, cat si bacteria in sine.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor