O femeie din judeţul Alba diagnosticată cu cancer şi supusă unei intervenţii chirurgicale a obţinut în instanţă, prin ordonanţă preşedinţială, dreptul de a primi gratuit un tratament prescris de medic şi care costă 10.000 de lei flaconul, transmite News.ro.

Pacienta, diagnosticată cu hepato-colangiocarcinom operat, a intentat proces împotriva Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, solicitând să i se asigure gratuit medicamentul Durvalumab (Imfinzi). Medicamentul, recomandat de medicul specialist, are un preț de 10.028,68 lei/flacon și nu se regăsește pe lista celor compensate pentru afecțiunea pacientei.

Potrivit Ziarului Unirea, medicamentul este inclus pe lista de medicamente compensate doar pentru tratamentul cancerului bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici. În acest context, femeia a cerut instanței să oblige autoritățile să îi asigure gratuit tratamentul, având în vedere că nu își permite achiziționarea acestuia.

CNAS a solicitat respingerea cererii, argumentând că medicamentele sunt prescrise conform protocoalelor terapeutice aprobate de Ministerul Sănătății și că Durvalumab nu se încadrează în aceste reglementări pentru boala pacientei.

În ciuda argumentelor CNAS, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea și a obligat instituțiile statului să subvenționeze în proporție de 100% costul tratamentului. Instanța a apreciat că este îndeplinită condiția urgenței, iar lipsa accesului la tratament ar expune pacienta unor riscuri majore.

„Instanţa constată că prin cererea introductivă reclamanţii au solicitat îndeplinirea unei obligaţii pozitive, pe cale de ordonanţă preşedinţială, în contextul practicii administrative a pârâţilor reprezentată de refuzul acestora de acordare a medicamentului sus amintit, în regim de compensare 100% (…). În speţă, nu este contestat că medicamentul sus amintit este autorizat pentru utilizare la nivelul Uniunii Europene de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) și are un preţ de 10.028,68 lei/flacon în funcţie de concentraţie”, se arată în hotărârea instanței din 13 ianuarie 2025.

Judecătorul a subliniat că refuzul de a acorda gratuit acest tratament ar încălca drepturile fundamentale ale pacientei: „O hotărâre de respingere a cererii ar afecta drepturile fundamentale ale pacientei într-o manieră gravă.”

Decizia Curții de Apel Alba Iulia creează un precedent important pentru pacienții care nu au acces la tratamente esențiale din cauza reglementărilor restrictive privind medicamentele compensate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.