Sursa: bbc.com

Păpușarul sud-african de renume mondial Adrian Kohler si-a realizat visul la 30 de ani de a transforma un roman al laureatului Nobel JM Coetzee într-o piesă de păpuși.

Romanul este plasat în Africa de Sud, în mijlocul unui război civil fictiv și al ororilor unei lumi distopice.

Michael K s-a născut în sărăcie cu buza despicată și este considerat că are, în cuvintele lui Coetzee, „o minte care nu a fost rapidă”. Mama lui, Anna, îl trimite într-o instituție pentru copii „diferiți suferinzi și nefericiți”.

„Michael K este foarte mult un străin și de aceea să-l ai drept marionetă funcționează atât de bine”, spune Kohler pentru BBC.

„A-l arunca pe el și pe mama lui ca păpuși – în timp ce toate celelalte personaje care îl afectează pe el și pe ea sunt interpretate de oameni – îți permite să creezi o astfel de distanță – a unui personaj care este atât de mult în propria ființă”, adaugă el. Când Michael K crește, devine grădinar și duce o viață simplă, izolată. Michael K este „în esență o persoană care dă un exemplu în ceea ce privește cât de puțin avem nevoie pentru a supraviețui fericiți”, spune Foot. Când mama lui se îmbolnăvește și nu poate merge, vrea să se întoarcă la casa rurală în care s-a născut. Așa că Michael construiește un cărucior în care să călătorească, pornind din Cape Town prin semi-deșertul Karoo.

Ratnam a luat pentru prima dată o păpușă în urmă cu 12 ani – când a fost distribuită în rolul principal într-o piesă despre Sadoko Sasaki, o fată japoneză care a contractat leucemie după ce a supraviețuit bombardării atomice de la Hiroshima.

Acesta s-a îndrăgostit de păpuși – și își dorește ca și alții să poată experimenta aceeași bucurie. Pe lângă regie și spectacol, ea este și șefa de comunicare cu Asociația de Păpuși din Africa de Sud, care își propune să consolideze păpușii profesioniști în toată țara.

Producția Life and Times of Michael K este prima pentru Foot. Aceasta nu doar a regizat păpușile – ci a dat o sinceritate vieții păpușilor fiind o provocare uriașă care a necesitat timp și multă grijă.

Pentru a afla mai multe despre povestea lui Michael K accesati sursa citata.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *