Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul Rabla local va fi lansat de la începutul săptămânii, cu potențiali 100.000 de români având posibilitatea să beneficieze de acesta. Lista cu aproximativ 500 de unități administrativ-teritoriale participante în program a fost deja publicată pe site-ul Agenției pentru Fondul de Mediu, iar cetățenii sunt îndemnați să verifice eligibilitatea localității înainte de a aplica.

În cadrul unui interviu, Mircea Fechet a subliniat importanța simplificării procedurii de înregistrare pentru programul Rabla local. Cetățenii care doresc să participe trebuie să se înregistreze pe site-ul AFM-ului, cu condiția să nu fi beneficiat anterior de alt program similar. În plus, aceștia trebuie să locuiască în una dintre unitățile administrativ-teritoriale participante și să dețină o mașină mai veche de 15 ani, denumită colocvial „rablă”, pe care doresc să o scoată din circulație.

Mircea Fechet a subliniat beneficiile programului, evidențiind impactul pozitiv asupra mediului, prin reducerea poluării și emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, acesta a exprimat speranța că programul Rabla local va avea succes, așa cum s-a întâmplat cu programele Rabla Clasic și Rabla Plus, și că în viitor și alte aproximativ 2.500 de unități administrativ-teritoriale din România ar putea beneficia de astfel de programe.

Prahovenii pot beneficia și ei de acest program, potrivit listei cu solicitanți:

  1. COMUNA POIANA CAMPINA
  2. COMUNA ARICESTII RAHTIVANI
  3. COMUNA ALUNIS
  4. UAT ORAȘ BREAZA
  5. UNITATEA ADMINISTRATIV-TERITORIALA, MUNICIPIUL CAMPINA
  6. UAT GURA VADULUI
  7. COMUNA DRAJNA
  8. COMUNA TEISANI
  9. COMUNA GHERGHITA
  10. COMUNA GORNET CRICOV
  11. COMUNA MAGURENI
  12. COMUNA VALCANESTI
  13. COMUNA BATRANI
  14. COMUNA POSESTI
  15. UAT DRAGANESTI
  16. COMUNA TELEGA
  17. COMUNA PROVITA DE SUS
  18. PRIMARIA MĂNEŞTI STR. PRINCIPALĂ NR.134 ,COM. MĂNEŞTI , JUD. PRAHOVA , E-MAIL; PRI
  19. U.A.T.O. BAICOI
  20. ORAS AZUGA
  21. COMUNA MĂGURELE
  22. COMUNA LIPANESTI
  23. COMUNA FULGA
  24. ORAȘ COMARNIC

Conform declarațiilor ministrului Mediului, programul Rabla local va acoperi o parte din costul de casare a mașinilor vechi, oferind participanților o sumă de 3.000 de lei. Din această sumă, 2.400 de lei vor proveni din bugetul Ministerului Mediului, iar 600 de lei vor fi asigurați din bugetul Primăriei. Scopul declarat este scoaterea din circulație a peste un sfert de milion de mașini vechi, adică cele mai învechite de 15 ani, până în anul 2026.

Astfel, cu lansarea programului Rabla local, autoritățile speră să promoveze înnoirea parcului auto românesc și să contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător.

Sursă: stiripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *