logo
RNTV Live

ONU: „Prăbușirea barajului Kakovka, cea mai puternică lovitură dată infrastructurii civile din Ucraina”

image-2023-06-6-26315649-41-imaginea-dezastrului-barajul-din-nova-kakhovka-care-fost-aruncat-aer
Andrei-Vlăduț Gușter

După spusele lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, prăbușirea barajului de la Nova Kakovka din Ucraina este probabil „cel mai important incident de distrugere a infrastructurii civile” de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

În regiunea respectivă, barajul era o linie de salvare, o sursă esenţială de apă pentru milioane de oameni din Herson, precum și din oblasturile Dnipro și Zaporojie. Barajul reprezenta sursă cheie de irigații agricole în sudul Hersonului și în peninsula Crimeea – cu impact asupra agriculturii și producției alimentare, a subliniat Martin Griffiths şi a adăugat că se așteaptă un impact sever în zonele ocupate de Rusia, regiuni în care agențiile umanitare încă se luptă să obțină acces.

Martin Griffiths a ținut să evidențieze, marți, în cadrul unui discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU, pericolul pe care torentul de apă îl reprezintă în ce priveşte riscul de contaminare cu mine și muniție explozivă, deplasând proiectilele în zone evaluate anterior ca fiind sigure.

Reprezentantul ONU a mai spus că impactul pe care prăbușirea barajului Kakovka îl va avea asupra producției de energie electrică și asupra siguranței centralei nucleare din Zaporojie.

Martin Griffiths: „Pagubele provocate de distrugerea barajului înseamnă că viața va deveni intolerabil de grea pentru cei care suferă deja din cauza conflictului. Consecințele faptului că nu vom putea oferi asistență milioanelor de persoane afectate de inundațiile din aceste zone sunt potențial catastrofale.”

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor