logo
RNTV Live

Vas celtic, vechi de peste 3500 de ani, descoperit în Prahova/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Vas celtic, vechi de peste 3500 de ani, descoperit în Prahova

Descoperire remarcabilă în Prahova, poate unică în România. Un grup de tineri pasionați de arheologie au găsit un vas, cel mai probabil celtic, vechi de peste 3500 de ani. A durat mai bine de cinci ore pentru ca vasul de bronz, de mari dimensiuni, să fie scos cu grijă din pământ, mai ales că se afla îngropat la mai mult de un metru adâncime.  Tinerii au predat luni obiectul rar și extrem de valoros, arheologii urmând să facă expertiza și să dateze vasul, dar și să restaureze obiectul.

Vas celtic, vechi de peste 2500 de ani

Grupul de căutători de vestigii istorice se afla duminică, undeva pe Valea Slăniciului, în Prahova. De ani de zile tinerii fac detecție în căutarea obiectelor istorice. Niciodată nu au dat însă peste ceva atât de important ca vasul de bronz celtic, construit prin nituire.

Și de data aceasta l-a găsit. Cinci ore le-a luat ca să sape cu atenție în jurul vasului, mai ales că acesta se afla la mai mult de un metru adâncime, dar era și într-o stare avansată de degradare.

Tinerii au dus luni vasul la Direcția de Cultură Prahova. De aici va fi preluat de arheologii Muzeului de Istorie și Arheologie pentru a fi expertizat și restaurat. Chiar și așa, la prima vedere specialiștii spun că este o descoperire remarcabilă.

Obiectul confecționat din bronz nituit este, potrivit specialiștilor, un vas în care erau transportate, acum circa 2500 de ani, podoabe, bijuterii, monede și alte obiecte de valoare.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/legendarul-pilot-de-vanatoare…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor