sursă foto Publika.md

Varsta medie de debut a consumului de droguri a scăzut șocant de mult! Cum se încearcă în Prahova prevenirea FENOMENULUI MORTAL?

Studiile arată un fapi îngrijorător. Varsta medie de debut a consumului de droguri a scăzut șocant de mult! Mulți copii ajumg deja dependenți de droguri de la varsta de 13 ani. La fel de îngrijorător este și faptul că numărul conducătorilor auto care se urcă drogați la volan este și el în creștere. Prahova nu face excepție. Polițiști de la Rutieră descoperă în mod regulat persoane care șofează pe străzi din Prahova deși au consumat substanțe interzise,

Stop consumului de droguri

La nivelul județului nostru se fac eforturi pentru stavilirea acestui fenomen mortal. Concret, în anul școlar 2022 – 2023, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Prahova, împreună cu mai multe instituții și organizații non-guvernamentale din județ va implementa proiecte de prevenire. Mai exact,nouă proiecte naționale de prevenire a consumului de droguri.

Proiecte pentru prevenirea consumului de substante interzise

Este vorba despre:

. Proiectul național „Cum să creștem sănătoși”. Are ca obiectiv promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor cu vârsta între 5-7 ani (preşcolari de grupă mare şi şcolari din clasa pregătitoare), în vederea prevenirii comportamentelor cu risc pentru sănătate.

2. Proiectul național „ABC-ul emoțiilor. Are  ca obiectiv dezvoltarea emoţională a elevilor din clasele I şi a II-a, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de tutun, alcool sau droguri.

3. Proiectul național „Necenzurat”. Este adresat elevilor din clasele a VII-a şi părinţilor acestora.

4. Concursul național „Mesajul Meu Antidrog”. Are ca obiectiv dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, prin implicarea în activităţi artistice, ca alternativă la consumul de tutun, alcool şi droguri.

5. Proiectul național „Fred Goes Net”. Este adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal (vârsta 14-21 ani)intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool şi droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi.

6. Proiectul național „Abilități pentru acțiune”. Este adresat elevilor de liceu

7. Proiectul național „Acționăm just”,adresat elevilor din mediul liceal, prin realizarea de activități interactive de educație juridică în domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri.

8. Proiectul național „Eu și copilul meu”. Este adresat părinților copiilor din ciclul gimnazial (clasele V-VIII), cu vârsta între 10-14 ani. Are ca obiectiv creșterea nivelului de sensibilizare și responsabilizare a familiilor în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, prin participarea la ședințe de informare, educare și conștientizare cu privire la efectele consumului de droguri.

9. Proiectul național „Împreună”. Este un proiect-concurs care se bazează pe trei principii eficiente în prevenirea consumului de droguri: lucrul în echipă, educația între egali și voluntariatul.

Maraton de scurte sesiuni de informare. Varsta medie de debut a consumului de droguri a scăzut șocant de mult!

Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova vor realiza, în perioada 8 septembrie – 31 octombrie., în unitățile de învățământ din județ, un maraton de scurte sesiuni de informare. Acestea sunt destinata atât pentru personalul didactic, cât și pentru personalul nedidactic. Au ca subiect “Efectele, riscurile și consecințele asociate consumului de droguri asupra organismului, substanțe și semne de recunoștere ale consumului, prevenirea supradozelor și deceselor asociate consumului de droguri.

Cu acest prilej, vor fi readuse în atenţie intervenţiile specifice ale Agenţiei Naţionale Antidrog axate pe prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, formarea unor abilităţi necesare luării unor decizii informate şi responsabile, precum şi favorizarea factorilor de protecţie prin dezvoltarea unei conexiuni puternice cu şcoala şi familia.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *