Traseul către malul mării, inundat de deșeuri. În afara turiștilor, responsabilitatea pare să cadă și asupra hotelierilor, care aruncă toate deșeurile la marginea pădurii

În imediata apropiere a celor mai populare stațiuni de pe litoral, peisajul este umbrit de prezența omniprezentă a gunoaielor. Indiferent încotro te uiți, vei vedea sticle, pungi de plastic, ambalaje și resturi alimentare abandonate de-a lungul drumului. Traseul de la Constanța la Mangalia, pe Drumul Național 39, care ghidează turiștii către stațiunile din sudul litoralului, este împânzit de peste 20 de zone de colectare a deșeurilor.

Din păcate, aceste puncte de colectare sunt acum doar scheletele coșurilor, iar gunoiul este lăsat în voia sorții, răspândit în întreaga zonă, inclusiv în păduri.

Chiar și cu amenzi uriașe, îndepărtarea gunoaielor este o sarcină dificilă pentru angajații responsabili cu întreținerea drumurilor.

Deși aceștia adună periodic deșeurile, acestea par să se reîntoarcă mereu în aceeași măsură. Însă vinovații nu sunt doar turiștii care aruncă gunoaiele pe jos. Reprezentanții CNAIR explică că încearcă să gestioneze situația, dar legea nu le permite să aplice sancțiuni. „Am găsit tot felul de obiecte de uz casnic aruncate pe marginea drumurilor, în parcări, de la sicrie la piese de mobilier. În cazul în care sunt prinși de autoritățile competente, în special de Garda de Mediu, aceștia pot fi amendați. Noi ne ocupăm de curățenie, în timp ce alte instituții ale statului se ocupă de aplicarea amenzilor”, a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Cu toate acestea, există și alte posibile soluții. Conform legislației în vigoare, amenzile pentru aruncarea deșeurilor în locuri neamenajate pot ajunge până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 40.000 de lei pentru companii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *