logo
RNTV Live

Valoarea punctului de amendă nu va fi influențată de creșterea salariului minim brut

bani-salariu-Romania-2022-dreamstime
Dudau Andreea Valentina

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat luni că valoarea punctului de amendă nu va fi afectată de majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, care va intra în vigoare de la 1 iulie/Această măsură va fi prevăzută într-un act normativ la care lucrează în prezent Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Interne (MAI)!

“Punctul de amendă este responsabilitatea MAI. Termenul până la care trebuie să vină cu o propunere este 1 iulie, dar, așa cum a spus domnul prim-ministru, valoarea punctului de amendă nu va fi afectată de creșterea salariului minim brut. Suntem coinițiatori ai măsurii și va fi propus un act normativ; anterior a fost emisă o Ordonanță de urgență prin care valoarea punctului de amendă a rămas neschimbată”, a declarat luni ministrul Finanțelor.

Punctul de amendă este acum 165 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim brut, și ar crește la 185 de lei odată cu majorarea adoptată de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a spus anterior că valoarea punctului de amendă va fi înghețată la nivelul actual și nu va fi afectată de majorarea salariului minim brut, dar pentru asta este nevoie de o ordonanță de urgență.

Măsurile adoptate joia trecută de Guvern, privind majorarea salariului minim la 3.700 de lei și netaxarea a 300 de lei, nu au inclus și înghețarea punctului de amendă până la sfârșitul acestui an, așa cum a anunțat săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat joi despre acest aspect, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că mai este timp până la 1 iulie pentru adoptarea acestei măsuri. „Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie pentru adoptarea unui act normativ”, a declarat Constantin. Acesta a admis că, în lipsa măsurii de înghețare a punctului de amendă, de la 1 iulie amenzile de circulație vor crește.

„Da, vorbim despre un scenariu ipotetic, dar din câte știu, punctul de amendă este 5% din salariul minim și, prin urmare, putem deduce că va suferi modificări în consecință după data de 1 iulie. Dar, repet, să ajungem acolo întâi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor