logo
RNTV Live

Vacanța de primăvară din 2024, nu va cuprinde Paștele

vacanță
Pantazi Bianca

Ligia Deca, Ministrul Educației, a explicat la Sibiu, joi, de ce vacanța de primăvară din anul școlar 2023-2024 nu va cuprinde și Paștele, așa cum se întâmplă de obicei.

Pe scurt, s-a dorit egalitate între catolici şi ortodocşi, s-a ţinut cont şi de organizarea olimpiadelor şcolare, dar şi de echilibrarea modulelor.

Paștele Catolic se sărbătorește în 2024 pe 31 martie, iar Paștele Ortodox pe 5 mai. Ambele sărbători, astfel, nu puteau fi în vacanță, deoarece ar fi trebuit să aibă peste o lună. Dacă se favoriza marojitatea ortodoxă și vacanța era în mai, modulul 5 de școală ar fi rămas foarte scurt ( în iunie începe vacanța de vară).

Ministrul Educației a precizat “Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”.

Aceasta a fost întrebată de jurnalişti cu privire la nemulţumirile exprimate de unii părinţi şi elevi în legătură cu faptul că această vacanţă nu se va suprapune cu perioada sărbătorilor pascale şi a răspuns că în Comisia pentru dialog social a fost cerută şi părerea reprezentanţilor elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la această soluţie, iar argumentele care au fost expuse au ţinut de organizarea olimpiadelor şcolare, egalitatea de tratament între confesiuni şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.

“Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului şcolar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor. Nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte.

Nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare

Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână aşa cum am propus-o iniţial este nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare. Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.

Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea, am rămas pe această variantă”, a explicat ministrul Ligia Deca.

Mai multe știri pe Stiri republika NEWS – Din Ploiesti pentru toata Prahova!

Ne găsești pe pagina de Facebook (10) RepublikaNews | Ploiesti | Facebook

Mai multe informații găsiți aici Ministrul Ligia Deca explică de ce vacanța de primăvară nu va cuprinde Paștele, în 2024 – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor