Miercuri, Comisia Europeană a propus prelungirea cu 10 ani a aprobării pentru utilizarea glifosatului în Uniunea Europeană, acesta fiind ingredientul activ din erbicidul Roundup fabricat de compania Bayer AG.

În 2015, Agenția de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a concluzionat că glifosatul este probabil cancerigen pentru oameni. Cu toate acestea, alte agenții din întreaga lume, precum Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice, au clasificat glifosatul ca fiind necancerigen, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Glifosatul a fost dezvoltat în 1970 de către compania Monsanto sub marca Roundup și acum este comercializat pe scară largă la nivel global de către numeroase alte companii chimice, inclusiv Dow Agrosciences și BASF din Germania.

Grupul german Bayer a prezentat zeci de ani de cercetare care au demonstrat că acest produs chimic este sigur, subliniind că fermierii l-au utilizat cu încredere de mai multe decenii. Cu toate acestea, aprobarea pentru utilizarea sa în UE urma să expire la sfârșitul anului.

Bayer a achiziționat Roundup în 2018 prin preluarea companiei americane de produse agrochimice Monsanto, într-o tranzacție evaluată la 63 de miliarde de dolari. De atunci, a cheltuit miliarde de dolari pentru a rezolva numeroase procese în Statele Unite în care s-a susținut că Roundup a cauzat cancer.

Propunerea Comisiei va fi supusă votului pe 13 octombrie de către cei 27 de membri ai Uniunii Europene, fiind necesară o “majoritate calificată” reprezentată de cel puțin 15 persoane, care să reprezinte cel puțin 65% din populația blocului, pentru a susține sau bloca propunerea.

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a afirmat într-un raport publicat în iulie că nu a identificat “probleme critice de îngrijorare” care să împiedice reînnoirea aprobării utilizării acestei substanțe.

Bayer a salutat propunerea Comisiei și a subliniat că decizia membrilor UE ar trebui să se bazeze pe concluziile științifice ale autorităților relevante, cum ar fi EFSA, care ar trebui să conducă la reaprobarea erbicidului.

Grupul de campanie Pesticide Action Network Europe a exprimat îngrijorare cu privire la evaluările de siguranță și a susținut că sondajele realizate în șase țări ale UE arată că cetățenii nu susțin prelungirea aprobării.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *