Reprezentanții Uniunii Salvați România (USR) au exprimat vineri îngrijorare cu privire la prioritatea acordată pensiilor speciale de către Coaliția PSD-PNL, subliniind că pensionarii cu venituri mici sunt neglijați în acest context.
„Premierul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat cu entuziasm că noua lege a pensiilor va fi aprobată până la sfârșitul lunii noiembrie, dar a omis să menționeze că aceasta trebuia să fie gata încă de la începutul anului, conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). USR a inclus deja în PNRR, încă din 2021, o nouă lege a pensiilor care urmărea să crească cele mai mici pensii, să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii, echitate și respectarea principiului contributivității”, se arată într-un comunicat de presă emis de USR.
USR susține că întârzierile în implementarea PNRR, care au condus la pierderea fondurilor alocate pentru anul 2023, vor avea ca rezultat stagnarea pensiilor celor mai puțin privilegiați începând de la începutul anului, în ciuda creșterii cu 13% a pensiilor de la 1 ianuarie 2023, care era deja prevăzută în legea actuală ca o indexare anuală în funcție de inflație.
De asemenea, USR acuză Guvernul PSD-PNL de a nu fi prezentat niciun studiu de impact care să demonstreze impactul bugetar al noii legi a pensiilor. Cheltuielile cu pensiile speciale continuă să crească, în loc să scadă, și, până acum, Guvernul a luat împrumuturi considerabile pentru a-și asigura plățile pentru pensiile actuale.
„USR se întreabă cum se poate crede în promisiunile actuale, având în vedere că promisiunile din legea din 2019 s-au dovedit a fi nerealiste. De ce am crede că până în septembrie 2024, Casa Națională de Pensii Publice va finaliza recalcularea a 4,8 milioane de dosare de pensii, când în doi ani nu au reușit să verifice corectitudinea datelor din aceste dosare?”, a subliniat deputatul USR Cristian Seidler.
USR consideră că, dacă Guvernul PSD-PNL ar fi dorit cu adevărat să mărească pensiile, mai ales cele mai mici, ar fi putut face acest lucru deja în acest an. În prezent, cheltuielile cu pensiile reprezintă 7% din PIB, lăsând loc pentru o creștere de 27%, dar această oportunitate nu a fost exploatată din cauza priorității acordate pensiilor speciale și a altor cheltuieli publice, precum clientelismul politic și sinecurile.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.