logo
RNTV Live

Urșii s-au înmulțit cu 80%! Patronii de pensiuni îi ademenesc pentru a atrage turiștii!

Urșii nu mai au loc în munți
Ciprian Radu

Urșii s-au înmulțit cu 80%!

Populația de urși din Prahova s-a înmulțit cu 80 la sută. Cazurile în care animalele atacă au devenit tot mai dese.

Jandarmii montani au, astfel, din ce în ce mai mult de furcă. Și vor putea folosi armamentul din dotare, în caz că animalele sălbatice îi atacă pe ei sau pe cetățeni.

Explicația comandantului Inspectoratului Județean de jandarmi Prahova, Liviu Coman, constă atât în înmulțirea numărului de exemplare, cât și în extinderea activității oamenilor în zonele frecventate de animale.

Un bun exemplu este amplasarea stânelor tot mai adânc în teritoriul animalelor sălbatice. De altfel, cele mai multe cazuri de atac vizează tocmai animalele domestice sau pe ciobanii care le însoțesc.

CITEȘTE și VIDEO. Gruparea Mobilă se pregătește pentru meciul România-Kazahstan

Patroni inconștienți!

Un aspect îngrijorător îl reprezintă lipsa de gospodărire a pensiunilor aflate la marginea pădurii. Alimentele aruncate la ghenă atrag imediat urșii.

Mai mult decât atât, există cazuri în care patronii pensiunilor lasă special alimente afară, tocmai pentru a ademeni urșii, atrăgând astfel turiștii dornici de senzații tari! 

Problema este că animalele se învață să vină să se hrănească, iar întâlnirile cu oamenii pot fi fatale. Pentru cei din urmă…

Dată fiind creșterea pericolului în toate zonele montane și submontane din Prahova, jandarmii montani pot folosi armamentul din dotare în caz de necesitate.

Acțiuni de salvare în munți

Conform unui bilanț care cuprinde perioada estivală, au fost 69 de acțiuni pentru îndepărtarea animalelor sălbatice, la sesizarea cetățenilor.

Jandarmii montani intervin destul de des și pentru a salva turiștii aflați în dificultate. Potrivit unui bilanț pentru sezonul estival, 23 de persoane au primit asistență.

1.600 de jandarmi au acționat pe traseele aferente stațiunilor de pe Valea Prahovei sau Valea Teleajenului.

Pe urma hoților de lemne

Acțiunile Jandarmeriei Prahova vizează și tăierile ilegale din păduri. Conform bilanțului prezentat de Liviu Coman, au fost constatate, în perioada de referință, o infracțiune și 45 de faptre contravenționale.

În total, au fost date amenzi de 79.000 lei.

În întreaga arie de activitate, jandarmii au sancționat 3.959 de fapte cu caracter contravențional, aplicând amenzi de 992.965 de lei.

Totodată, jandarmii au întocmit acte de sesizare pentru 45 de fapte susceptibile a fi infracțiuni, săvârșite de 49 de autori.

Pe timpulo misiunilor desfășurate în sistem integrat, au fost constatate 65 de fapte penale comise de 69 de autori.

 

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor