Romania devine din ce in ce mai atractiva pentru tinerii straini care vor sa urmeze o facultate departe de casa. Unele domenii sunt fascinante pentru ei. Ingineria ori petrol si gaze sunt specializari la mare cautare pentru libanezi sau tunisieni, de exemplu. Si nu doar atat. Sunt tineri care vin si din tari precum Haiti, ori Vitnam. Ajung aici atrasi chiar si de taxele de scolarizare mai mici fata de restul Europei. Universitatea Petrol Gaze Ploiesti este unul dintre exemplele centrelor universitate celebre peste tot in lume.

Studentii straini vin sa –si continue studiile in tara noastra, la facultati care sunt de cele mai multe ori atractive prin prisma specializarilor pe care le scot la concurs. La Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, de pilda, ingineria sau petrol gaze sun extrem de cautate de catre straini.

La 25 de ani, Mohamed Koita a venit din Mali, Africa, sa promoveze oportunitati in cariere pentru tinerii din tara lui. Este in anul pregatitor la UPG, timp in care se acomodeaza cu limba romana, iar apoi va alege specializarea pe care o va urma. Dupa ce isi va finaliza studiile are planuri marete.

Si taxele de scolarizare ale universitatilor de la noi reprezinta un criteriu in functie de care studentii straini se orienteaza catre institutii de invatamant din Romania. Unii chiar si pentru a ramane sa profeseze aici. Cum este si cazul lui Steeve Mathieu, care vine tocmai din Haiti.

La UPG Ploiesti, in prezent, peste 19 studenti din Turkmenistan sunt inscrisi la cursurile de licenta. La fel ca ei, altii din state precum Maroc, Cuba, ori Senegal, iar lista poate continua.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *