logo
RNTV Live

UPDATE: Se fac intervenţii pentru acoperirea breşe apărute în digul de la Mahmudia!

dig
Dumitrache Catalina

Joi seara, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, lucrători ai Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din Mahmudia şi localnici intervin pentru acoperirea breşei apărute într-un dig care desparte terenuri agricole exploatate de firme private de o zonă renaturată în urmă cu câţiva ani de autoritatea locală.

Citește și: VIDEO: Digul de apărare de la Mahmudia s-a rupt! Sute de hectare au fost inundate

Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Delta, declară că breşa apărută în dig are o lungime de aproape opt metri. Pentru a fi acoperită, instituţia pe care o reprezintă va interveni atât cu mijloace şi forţe proprii, cât şi cu sprijin din partea unor societăţi private.

,,Pe un bac al unui operator privat s-au adus mai mulţi piloni din lemn şi se încarcă în acest moment cu saci de piatră. Acum, avem suficiente forţe de intervenţie, dar dacă va fi nevoie ele vor fi suplimentate”, informează reprezentantul ISU Delta.

Oamenii care vor interveni pentru acoperirea breşei dispun de toate materialele necesare, adaugă Năstase.

,,În urma evaluării la faţa locului, nu s-a constatat existenţa vreunui pericol pentru gospodării private sau vieţi umane”, concluzionează Daniel Năstase.

ISU Delta a intervenit în zonă cu 25 de subofiţeri şi un ofiţer, o ambarcaţiune şi un camion şi continuă să evalueze pagubele produse în zonă.

Digul care s-a spart joi a mai ridicat probleme asemănătoare în luna aprilie a acestui an. Autorităţile locale au intervenit cu saci de nisip pentru a stopa erodarea acestuia, care în unele zone ajungea până la 80%.

Primăria comunei Mahmudia a semnalat infiltraţii în digul amenajării Carasuhat și în decursul lui 2021.

Carasuhat este o zonă renaturată anterior cu sprijinul fondurilor europene, la iniţiativa World Wildlife Fund, în parteneriat cu autoritatea locală, în cadrul proiectului ,,Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”.

Circa 900 de hectare dintr-o incintă agricolă au fost inundate prin acest proiect, creându-se un luciu de apă şi condiţii prielnice pentru specii de plante, păsări şi peşti, caracteristice Deltei şi ameninţate cu dispariţia.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor