logo
RNTV Live

Universitatea Politehnica din Bucureşti: investiții în unicul simulator de reactoare modulare din Europa

barakahtraining
Andrei-Vlăduț Gușter

Vineri, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a fost inaugurat primul Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) NuScale.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB: „Astăzi am inaugurat şi vom inaugura pentru întreaga societate un produs care nu este destinat doar unui grup mic de oameni. Repet, întregii societăţi. Un simulator care pune în faţa studenţilor, a profesorilor o activitate complexă ca şi cum am fi într-o centrală nucleară putând să folosim toate informaţiile dintr-o centrală nucleară. (…)

Acest simulator e o decizie extrem de importantă nu doar pentru Politehnică, a venit cu acceptul şi cu sprijinul Guvernului României.”

Sursă foto: AGERPRES

Cosmin Ghiţă, preşedintele Nuclearelectrica, despre importanța proiectului ce reprezintă o revoluţie energetică importantă pentru România: „Este un proiect care nu este al unei singure instituţii, ci necesită şi angrenează un întreg ecosistem care ne uneşte. (…) Ceea ce se întâmplă acum este o revoluţie în energetică. (…) O să avem mai mult electricitate curată. (…) Un program nuclear de succes nu înseamnă numai tehnologie şi o tehnologie de succes, nu înseamnă doar un soft şi un echipament, este nevoie de oameni bine pregătiţi şi resursa umană este ceea ce poate face un program a fi de succes sau nu.”

De asemenea, despre proiect a vorbit și Virgil Popescu, ministrul Energiei. Acesta spune că inginerii calificaţi în energie nucleară sunt primordiali în acest domeniu.

Virgil Popescu: „Primul simulator de reactoare modulare din Europa. Iar suntem în topul mondial al tehnologiei nucleare. (…) Avem nevoie de ingineri calificaţi în energie nucleară pentru programul nuclear românesc pentru că, da, România are un program nuclear românesc pe lângă reactoarele clasice. (…) România a fost vizionară, şi-a dorit să aibă tehnologie nucleară foarte sigură. Nu vorbim de sigură, vorbim de foarte sigură. O tehnologie nucleară care nu poluează. Pentru că ne-am asumat ca şi ţară până în 2050 să reducem emisiile.”

Sursă foto: AGERPRES

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor