Unde se dau acum cele mai mari salarii. Prăpastie adâncă între bugetari și mediul privat

Unde se dau acum cele mai mari salarii. Prăpastie adâncă între bugetari și mediul privat
Salariul mediu net pe economie a crescut cu peste 300 de lei, față de jumătatea anului trecut.
omv

Prăpastie adâncă între bugetari și mediul privat

Salariul mediu net pe economie a crescut cu peste 300 de lei, față de jumătatea anului trecut.  În iulie 2017, a ajuns la aproape 2.400 de lei, anunță Digi 24.

 Per ansamblu, IT-iștii din mediul privat rămân cei mai bine plătiți angajați din România. Specialiștii fac însă o remarcă interesantă. Indicele creșterii salariilor bugetarilor este mult mai mare față de mediul privat. Și ar putea avea repercusiuni asupra prețurilor.

just insolv sprl

 Un IT-ist ajunge la 6.000 de lei pe lună, iar petroliștii câștigă peste 5.500 de lei lunar.

CITEȘTE și Salarii uriaşe,votate în administraţia ploieşteană. Măriri din august

Cei care lucrează în companiile aeriene au o leafă de aproximativ 4.800 de lei.

La coada clasamentului, chelnerii, cameristele şi bucătarii sunt românii cu cele mai mici salarii. Primesc în medie puţin peste 1.400 de lei pe lună.

Analiza economiștilor (Digi 24):

Specialiștii analizează efectele creșterii salariilor bugetarilor.

“Luăm mai multe domenii. În administraţia publică, salariul net a urcat cu 31% în medie.

Per total, în industrie, creşterea a fost mult mai mică, puţin peste zece la sută.

În construcţii, domeniu care şi-a revenit în zona privată, creşterea e de sub 10 procente.

Chiar şi vedeta pieţei muncii, IT-ul, unde sunt salarii mari și e un deficit masiv de forţă de muncă, avem o creştere procentuală cu o singură cifră.

Discrepanţele sunt uriaşe. Şi acum să ne gândim la efecte. Oamenii ăştia ajung să concureze cu veniturile lor pe aceeaşi piaţă a consumului.

Puterea de cumpărare a celor din sistemul public a crescut mult mai mult. Vor face achiziţii mai mari. Cererea împinge preţurile mai sus, asta e regula. Şi la final iese că cel din privat va avea puterea de cumpărare erodată mai mult, deci nivelul lui de trai nu va creşte într-un ritm satisfăcător.

Şi să nu ne gândim că totuşi există o mare masă şi efectele se disipă. Sistemul public este responsabil pentru un sfert din numărul de anagajaţi din ţară, deci sunt destul de mulţi.

Apoi mai avem argumentul vechi că bugetarii trebuiau să recupereze. Deja au făcut. Nu se terminase anul trecut şi studiile firmelor de consultanţă anunţau că veniturile din mediul public pentru poziții similare erau egale cu cele de la privat. Chiar şi pentru sănătate. Tot ce vine în plus este bonus. Şi în acelaşi timp, în dezavantajul anagajaţilor din economia reală. Iar discrepanţele acestea vor continua în anii care urmează, după prevederile legii salarizării unitare. Nimeni nu spune că bugetarii nu trebuie să beneficieze de salarii mărite. Poate ar trebui să fie mai puţini în unele locuri, dar veniturile trebuie majorate. Însă trebuie să fie ceva care să se mişte coordonat cu mediul privat. Pentru că de acolo vin banii pentru tot”, se arată în analiza jurnaliștilor de la Digi 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here