logo
RNTV Live

Un tânăr ploieştean face spectacol din fructe

12074810_995765703823308_7649159230409211287_n
Raluca Eparu

De la nunţile cu ştaif nu poate lipsi barul cu fructe, iar fructe direct puse pe platouri..nu, nu e ceva prea elegant şi nici spectaculos. Adrian Toader ştie însă cum să facă dintr-un bar cu fructe ceva de neuitat. Tânărul de 33 de ani a învăţat să sculpteze în fructe şi acum orice pepene poate deveni o fotografie de nuntă, iar orice măr, un trandafir. În ultimii ani, ceea ce la început a părut o fiţă, acum e ceva nelipsit, iar mirii preferă fructele sănătoase în locul prăjiturilor şi acadelelor din barul cu dulciuri. “Ideea mi-a venit de pe youtube, acum patru ani. Admiram lucările unor artişti din Tailanda sau China şi mi-am făcut experimental un cuţit. Am zis eu că este ca al lor, dar bineîneţeles că nu am reuşit să fac nimic cu el. Aşa că m-am interesat de preţul uneltelor profesioniste. Mi-am cumpărat de pe internet o trusă cu minimul necesar, acum am vreo 30 de cuţite. Nu a fost uşor pentru că nu sunt deloc ieftine, un cuţit poate ajunge şi la 100 de euro, dar am făcut câteva sacrificii şi am reuşit să cumpăr. Pe urmă ai nevoie de oglinzi, piramide şi tot felul de stative pe care pui fructele după ce le-ai sculptat”, povesteşte Adrian despre începuturile sale în această afacere.

Deşi pare o joacă, sculptura în miezul aromat şi moale al fructelor nu este deloc un lucru uşor. Ai nevoie de multă dexteritate, precizie, talent, dar mai ales ore în şir de antrenament. “În primul rând fructele trebuie să fie proaspete şi eu le aleg personal de la piaţă. Aleg în general fructele cu miezul mai tare pe care se poate face sculptură, cât despre modele multe sunt la cerere. Mirii vor porumbei, flori, chiar portrete ale lor şi pe un pepene, de exemplu, că este mai mare, poţi să faci multe. Pe urmă trebuie să fii foarte atent şi să ai multă răbdare. M-am tăiat de multe ori la degete, pentru că aceste cuţite sunt foarte ascuţite. Ca fructele să iasă din mâinile tale transformate trebuie să lucrezi mult, să exersezi. Rezultatele în afacerea aceasta au început să se vadă după doi ani de muncă. Chiar dacă nu aveam comenzi, cumpăram fructe şi exersam pe ele. Un bar din fructe poate costa 1.400 de lei şi mai mult, în funcţie de cât de mare este nunta”, explică Adi. Dacă la început, invitaţii sunt reţinuţi în a gusta fructele sculptate, e suficient ca micuţii să dea tonul şi toată lumea vrea pe urmă un platou cu fructe. Adi nu a investit mult în promovare. A postat pe facebook lucrările sale şi comenzile au început să curgă. Clienţii impresionaţi îl recomandă şi prietenilor, aşa că sculptorul are activitate în fiecare lună a anului. La fel de impresionat a fost şi cheful Petrişor Tănase care l-a chemat la Bucureşti la şcoala sa de artă culinară pentru a preda cursul de sculptură în legume, ceea ce pentru Adi înseamnă ă provocare, dar şi deschiderea unor noi uşi.

 

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor