logo
RNTV Live

Un prahovean a făcut o descoperire incredibilă. Străbunicii noştri aveau gheaţă în gospodării tot timpul anului/ FOTO

3-2
Mihai Constantinescu

Un prahovean a făcut o descoperire incredibilă. Străbunicii noştri aveau gheaţă în gospodării tot timpul anului.

Dacă nu vă vine să credeţi, daţi o fugă în Măgureni. Aici există o casă de oaspeţi aşa cum era odată, iar proprietarul ei a descopeeit recent şi gheţăria înaintaşilor săi.

“Gospodăria mosneneasca din Satul Banului am dezvoltat-o pe un teren moștenit de la străbunicul nostru, Ghiță Stan Dobre. În urma unor săpături am găsit pe peretele fostei ghețarii de la prăvălia străbunicului aceste inscripții, din fotografii, care stau ascunse de zeci de ani. Pentru cei care nu știu, ghetariile, erau spații săpate in pământ 10-12 m sub forma unui trunchi de con cu baza mare in sus și pereții realizați din piatra. Aici erau cărate toată iarna, bucăți mari de gheata de pe râurile sau lacurile din apropiere, pana când aceasta groapa era plină de gheata și forma un bloc comun, fără a lasă spatii libere prin care sa treaca aerul. De aici, străbunicii noștri se aprovizionau cu gheata întreaga vara pana in iarna următoare. Principala regula era sa nu umbli in ghetarie atunci când soarele e sus. Ori înainte de răsărit, ori după apus. Gheata era folosită la racitoarele din casa sau la prăvălii pentru a tine berea sau pestele la gheata”, a spus pe Faavebook proprietarul.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/furnizorii-penalizati-daca-nu…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Satul Banului Guesthouse

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor