logo
RNTV Live

Un nou vaccin împotriva infecției cu virusul Chikungunya este aproape de a primi autorizația în Uniunea Europeană

vaccin4
Dudau Andreea Valentina

Conform datelor publicate vineri de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), s-a recomandat autorizarea primului vaccin preventiv împotriva febrei cauzate de virusul Chikungunya pentru punerea pe piața Uniunii Europene!

Virusul Chikungunya (CHIKV), cunoscut și sub denumirea de febra CHIK, este o boală virală transmisă la om de țânțarii infectați, în principal de Aedes aegypti și Aedes albopictus.

Majoritatea persoanelor infectate cu CHIKV dezvoltă simptome în decurs de 3-7 zile, cele mai comune fiind febra și durerile articulare. Alte simptome pot include dureri de cap, dureri musculare, umflături articulare sau erupții cutanate.

De obicei, pacienții se recuperează în decurs de o săptămână, dar unii pot experimenta dureri articulare persistente, care pot dura luni sau chiar mai mult.

În unele cazuri, pacienții pot dezvolta forme severe de boală, care pot duce la insuficiență multiorganică, în special la nou-născuți expuși la virus în timpul nașterii și la adulți cu vârsta peste 65 de ani.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există un tratament autorizat pentru Chikungunya.

Recent, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat pentru autorizare un vaccin monovalent împotriva Chikungunya, denumit Ixchiq (chikungunya vaccin – viu), produs de compania franceză Valneva. Acesta este primul vaccin din UE destinat protejării adulților împotriva bolii cauzate de virusul Chikungunya.

Vaccinul a fost evaluat în cadrul programului PRIME al EMA și în cadrul inițiativei OPEN pentru promovarea sănătății publice globale.

În timpul testelor finale, s-a constatat că vaccinul a indus niveluri ridicate de anticorpi, capabile să neutralizeze virusul Chikungunya la 98,9% dintre participanți, timp de 28 de zile după vaccinare.

Chikungunya este endemic în multe țări (sub)tropicale și poate provoca epidemii recurente. De asemenea, din cauza schimbărilor climatice, există riscul de răspândire a bolii în regiuni în care anterior nu a fost prezentă. În Europa, majoritatea cazurilor sunt identificate la călătorii care au fost infectați în afara continentului european.

Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă odihnă, hidratare și utilizarea de analgezice și antipiretice pentru tratarea simptomelor de Chikungunya. În 2023, la nivel mondial au fost raportate aproximativ 500.000 de cazuri de Chikungunya și peste 400 de decese.

Deși unele boli transmise de țânțari în Europa, cum ar fi malaria și Zika, nu au înregistrat creșteri semnificative în ultimii ani sau chiar au scăzut ușor, altele, precum febra Dengue, au înregistrat o creștere alarmantă.

Astfel, organismul european ECDC a avertizat cu privire la creșterea riscului de apariție a unor astfel de boli în Europa, asociată cu schimbările climatice și răspândirea țânțarilor purtători de virusuri.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor