În fiecare an, Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) generate la nivel global se ridică la zeci de miliarde de kilograme. Environ a colectat aproape 40 de mii de tone de deșeuri electronice anul trecut!
În anul 2022, producția globală de Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) a depășit 62 de miliarde de kilograme, adică o medie de 7,8 kilograme per capita.
În ciuda acestei cantități impresionante, doar 13,8 miliarde de kilograme, reprezentând 22,3%, au fost colectate și reciclate corespunzător. Reciclarea corectă ar putea evita extracția anuală a peste 900 de miliarde de kilograme de minereu.
Studiul Global E-Waste Monitor 2024 estimează că valoarea metalelor ce pot fi recuperate din aceste deșeuri depășește 90 de miliarde de dolari.
În medie, pe plan global, fiecare locuitor al planetei dispune de 108 abonamente la telefoane mobile, iar în țările cu venituri mari, sunt înregistrate în medie 109 articole de EEE (Echipamente Electrice și Electronice) pe cap de locuitor.
Principalele cauze ale creșterii cantității de deșeuri constau în electronificare, consum crescut, cicluri scurte de viață ale produselor, opțiuni limitate de reparare și infrastructură inadecvată de gestionare a deșeurilor electronice.
Cantitatea de deșeuri electronice generate anual a crescut vertiginos în ultimii ani, ajungând la 62 de miliarde de kilograme în 2022, de la 34 de miliarde de kilograme în 2010.
Se estimează că în 2030 va atinge 82 de miliarde de kilograme. Europa a fost regiunea cu cea mai mare cantitate de deșeuri electronice generate (17,6 kilograme per capita), având totodată cea mai mare rată de colectare și reciclare formală (7,5 kilograme per capita).
În ceea ce privește categoriile de DEEE, aproximativ o treime din deșeurile electronice provin din echipamente mici precum jucării și aspiratoare, dar rata lor de reciclare globală este scăzută, doar 12%.
Echipamentele mari și ecranele reprezintă, de asemenea, proporții semnificative din totalul DEEE. Procesul de electronificare și transformarea digitală continuă să conducă la o creștere rapidă a cantității de deșeuri generate, iar rata de colectare și reciclare nu ține pasul cu această tendință ascendentă.
În ceea ce privește valorificarea economică a deșeurilor electrice, studiul estimează că metalele recuperate din DEEE valorează peste 90 de miliarde de dolari, cu cuprul conducând în topul valorii recuperate, urmat de aur și fier.
Cu toate acestea, încă există pierderi semnificative din cauza incinerării, depozitării necorespunzătoare și tratamentelor inadecvate.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews