logo
RNTV Live

Un nou studiu dezvăluie modul în care creierul intră în starea de flux creativ, cunoscută drept „in the zone(în zonă)”

R
Constantin Corina

Analizând improvizațiile de jazz prin EEG, cercetarea confirmă că fluxul creativ combină experiența vastă cu o eliberare conștientă a controlului, permițând generarea automată a ideilor.

Acest model „expertise-plus-release” sugerează faptul că fluxul creativ profund este mai accesibil pentru cei cu experiență semnificativă și capacitatea de a renunța. Descoperirile oferă o nouă înțelegere a fluxului, provocând teoriile anterioare și deschizând căi pentru îmbunătățirea creativității prin practică și renunțarea la control.

Conform studiului, teoria “expertiză-plus-eliberație” în fluxul creativ este susținută, subliniind importanța expertizei și a capacitatății de a renunța la control pentru a atinge stări creative profunde.

Stările intense de flux sunt asociate cu o activitate crescută în zonele auditive și tactile ale creierului, precum și cu o activitate redusă în regiunile de control executiv, susținând ideea de reducere a controlului conștient în timpul creativității în flux.

Implicațiile practice indică faptul că obținerea stărilor productive de flux necesită dobândirea unei expertize în domeniul creativ și ulterior, antrenamentul pentru a permite circuitelor specializate ale creierului să funcționeze autonom, conform informațiilor din cadrul Universității Drexel.

„Fluxul a fost identificat și studiat pentru prima dată de psihologul de pionier, Mihaly Csikszentmihalyi”, a spus Kounios.

„El a definit-o ca „o stare în care oamenii sunt atât de implicați într-o activitate încât nimic altceva nu pare să conteze; experiența este atât de plăcută încât oamenii vor continua să o facă chiar și cu un preț mare, de dragul de a o face.”

O teorie conexă, bazată pe cercetări recente în domeniul neuroștiinței creativității, sugerează că fluxul are loc atunci când “rețeaua implicită” a creierului, alcătuită dintr-o serie de zone ale creierului care colaborează în timp ce o persoană visează cu ochii deschiși sau introspectează, generează idei sub supravegherea “rețelei de control executiv” din lobii frontali ai creierului.

Această rețea direcționează tipurile de idei produse de rețeaua implicită. Kounios a comparat acest proces cu o persoană care “supraveghează” un televizor, alegând filmul pe care îl difuzează.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor