logo
RNTV Live

Un brâu românesc, considerat cel mai lung, a fost inițiat de românii din Nürnberg și a fost supus jurizării pentru intrarea în Cartea Recordurilor

brau-romanesc-768×768
Dudau Andreea Valentina

Pe 23 iunie, în centrul orașului Nürnberg, va fi prezentat cel mai lung brâu românesc din lume, care aspiră să fie înregistrat în Cartea Recordurilor/Această informație a fost comunicată vineri de către Ionela van Rees-Zota, coordonatoarea Asociației “Dacia e.V. Germania” și a Centrului Cultural Româno-Moldo-German “Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg!

„Începutul numărătorii inverse a proiectului este deja în desfășurare, deoarece pe 23 iunie 2024, începând cu ora 14:00, ne vom reuni în centrul orașului Nürnberg, la Jakobsplatz, pentru a crea istorie. Dorim să aducem în fața lumii întregi esența tradiției românești și spiritul unității. În acea zi, va fi prezentă și o echipă de la Cartea Recordurilor pentru a măsura brâul românesc. Am apelat la membrii comunității românești care doresc să participe să poarte câte o ie, deoarece este o ocazie deosebită prin care noi, românii din diaspora și din România, dorim să scriem istorie și să arătăm că suntem uniți! Până acum, peste 1.000 de români din întreaga lume s-au implicat în acest proiect și au cusut sau țesut brâie românești, cu modele tradiționale variate, fiecare fiind o expresie autentică a bogăției artistice românești”, a declarat Ionela van Rees-Zota.

Inițiativa de a intra în Cartea Recordurilor cu cel mai mare brâu românesc din lume aparține Danielei Lostun, coordonatoarea proiectului, împreună cu Galina Condrea din cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg. În urma apelului lansat în acest an, de Dragobete, sărbătoarea dragostei la români, au început să fie organizate șezători pentru confecționarea brâului. La sediul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg se lucrează intens, în schimburi.

Potrivit Ionelei van Rees-Zota, inclusiv la sediul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg se lucrează intens, în schimburi, astfel încât la momentul jurizării brâul românesc să fie cât mai lung.

„Proiectul a început pe 24 februarie 2024, de Dragobete, și va continua până pe 10 iunie 2024, când fiecare trebuie să trimită la Nürnberg brâul cusut sau țesut. Avem o firmă care ne ajută gratuit cu transportul brâului. Nu am stabilit o lungime maximă pentru brâu, dar ne-ar plăcea să atingem câțiva kilometri la final. Ne-am propus să acoperim o bună parte a drumului dintre Nürnberg și România. Brâul trebuie realizat manual!

Fiecare persoană care contribuie poate alege un model preferat pentru brâul pe care îl confecționează, singura cerință fiind ca brâul să aibă o lățime de 7-8 centimetri și minim 1,5 metri lungime. Obligatoriu, brâul trebuie lucrat manual! Așadar, dacă mai sunt doritori, până pe 10 iunie mai pot contribui la acest proiect pentru Cartea Recordurilor. Cei care doresc să se înscrie, pot trimite un mesaj la numărul de telefon 00491603373128 și vor fi imediat integrați în grupul nostru”, a subliniat Ionela van Rees-Zota, coordonatoarea Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg.

Logo-ul proiectului pentru Cartea Recordurilor a fost realizat de Willem-Alexander van Rees, fiul cel mare al Ionelei van Rees-Zota.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor