logo
RNTV Live

Ultimul punct de trecere a frontierei cu Rusia din Finlanda, închis

Tensiuni-maxime-intre-Rusia-si-Ucraina.-Ce-face-armata-lui-Putin-la-centrala-nucleara-Zaporojie-pentru-a-impiedica-misiunea-AIEA
Tudor Teodora

Finlanda va închide ultima trecere a frontierei cu Rusia, acuzând Moscova că orchestrează o criză a migrației, conform declarațiilor premierului Petteri Orpo, citat de Le Figaro.

Punctul de trecere, situat în nordul țării, va fi închis miercuri seară și va rămâne închis până pe 13 decembrie, conform anunțului ministrului de interne Mari Rantanen în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul a declarat că “fenomenul observat la frontiera în ultimele săptămâni trebuie să înceteze”, adăugând că “migrația instrumentalizată dinspre Rusia a continuat”. Aproximativ 1.000 de solicitanți de azil fără documente s-au prezentat la frontiera de est care separă cele două țări începând din luna august, conform autorităților finlandeze.

Ministrul de interne a subliniat că “Finlanda este ținta unei operațiuni hibride rusești și că aceasta reprezintă o problemă de securitate națională”. Săptămâna trecută, Helsinki a restricționat trecerea frontierei cu Rusia la un singur punct, Raja-Jooseppi, în nordul țării. Premierul a adăugat că acest aflux de migranți “este o activitate organizată, nu o urgență reală”.

“Ușurința cu care migranții au ajuns la punctul de trecere a frontierei îndepărtate Raja-Jooseppi este o dovadă în acest sens”, a explicat el. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ începând cu februarie 2022, odată cu ofensiva rusă din Ucraina. Această situație a determinat Finlanda, preocupată de propria sa securitate, să adere la NATO în aprilie 2023. La acel moment, Moscova a promis să ia “contramăsuri” în urma aderării.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor