logo
RNTV Live

Ce s-a întâmplat cu ultimul lider URSS? Moscova este în stare de șoc!

MjFkNWMzZDM3ZTQyYjcyMWNiOTY4ZTcxNg==.thumb
Marin Ana

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS și cel care a pus capăt Războiului a murit marți seară într-un spital din Moscova la vârsta de 91 de ani.The Guardian transmite că Mihail Gorbaciov se afla într-o clinică medicală din Moscova. Surse medicale citate de BBC susțin că fostul lider sovietic suferea de mult timp de o boală gravă.

Mihail Gorbaciov a reușit să pună capăt Războiul Rece început după căderea Cortinei de Fier care a împărțit Europa de Vest, a democrațiilor, de Europa de Est, dominată de comunism, dar nu a reușit să împiedice căderea URSS.

Gorbaciov a încheiat parteneriate cu puterile occidentale și nu a apelat la folosirea forței atunci când în țările din blocul sovietic au început protestele în masă, spre deosebire de predecesorii săi de la Kremlin, care au trimis tancuri pentru a înăbuși revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968. Dar protestele au alimentat aspirațiile de autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-un mod haotic. Gorbaciov a încercat inutil să prevină colapsul.

În 1985, când a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, și-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului, dar i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care reformele sale le-au declanșat, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare pentru a plăti pentru democrație.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici:BREAKING A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS și cel care a pus capăt Războiului Rece/ Fostul lider sovietic avea 91 de ani și era internat într-un spital din Moscova (g4media.ro)

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor