Miercuri, 29 mai, este ultima zi pentru depunerea situațiilor financiare anuale de către firme, conform anunțului făcut în urmă cu câteva luni de Ministerul Finanțelor și ANAF.

Potrivit unui comunicat al ANAF, pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, depunerea situațiilor financiare anuale este necesară doar pentru persoanele juridice române care nu au depus situațiile financiare corespunzătoare exercițiului financiar al anului 2022 și/sau anilor anteriori. Conform legii, persoanele juridice române trebuie să depună un exemplar al situațiilor financiare anuale la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.

ANAF a subliniat că acest termen este aplicabil tuturor, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, și nu există nicio derogare pentru exercițiul financiar al anului 2023.

Experții PwC România au atras atenția că, spre deosebire de anii anteriori, în 2024 amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate din valoarea lor, această facilitate fiind eliminată prin lege. Astfel, amenzile pot depăși 10.000 lei, o sumă semnificativă pentru multe societăți.

PwC a explicat că amenzile pentru depunerea cu întârziere a situațiilor financiare pot ajunge până la 4.500 lei, iar pentru nedepunerea acestora, până la 5.000 lei. Pe lângă situațiile financiare, se depun și alte rapoarte, iar amenzile pentru acestea pot ajunge până la 5.000 lei.

Astfel, amenzile totale în legătură cu situațiile financiare și documentele conexe pot depăși 10.000 lei.

De asemenea, prezentarea de situații financiare cu date eronate sau necorelate poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 lei. Nerespectarea obligativității de auditare a situațiilor financiare și organizarea auditului intern poate atrage amenzi de până la 40.000 lei și, respectiv, 100.000 lei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *