Pe 22 mai 2024, la ora 12:53:36, a avut loc un cutremur în zona Vrancea, Buzău. Acesta a fost clasificat ca fiind de intensitate „medie”, având o magnitudine de 4.0 și o adâncime de 110 km.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km SE de Sfantu-Gheorghe, 59km V de Focsani, 63km E de Brasov, 64km NV de Buzau, 84km N de Ploiesti”, transmite INFP.
De la începutul lunii mai, în România s-au produs 21 de seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.
Zona seismică
România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6 – 7 grade pe scara Richter. Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.
Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.
Cutremurul care a speriat România
Cutremurul din 1977 a fost un cutremur puternic care s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au fost uciși.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.