logo
RNTV Live

UE autorizează o nouă terapie împotriva cancerului de măduvă osoasă

medicamente
Andrei-Vlăduț Gușter

Comitetul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat autorizarea terapiei orale a GlaxoSmithKline (GSK) pentru tratarea mielofibrozei, un tip rar de cancer sanguin ce afectează măduva osoasă. Anunțul a fost făcut de GSK într-o zi de luni.

Această terapie orală oferă o posibilă nouă alternativă de tratament pentru pacienții diagnosticați cu mielofibroză în Uniunea Europeană.

EMA, prin Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP), a propus aprobarea medicamentului Omjjara (momelotinib), produs de GSK, pentru tratarea splenomegaliei și a simptomelor asociate cu această boală la adulții cu anemie moderată până la severă, care suferă de mielofibroză primară, mielofibroză post-policitemie vera sau mielofibroză post-trombocitemie esențială, și care nu au primit anterior inhibitori de Janus Kinază (JAK) sau nu au fost tratați cu ruxolitinib.

Medicamentul va fi disponibil sub formă de comprimate filmate în variante de 100 mg, 150 mg și 200 mg. Substanța activă, momelotinib, este un inhibitor antineoplazic de protein kinază.

Momelotinib acționează prin inhibarea selectivă a kinazelor asociate cu Janus (JAK), care sunt implicate în transmiterea semnalelor pentru mai multe citokine și factori de creștere esențiali pentru hematopoieză și funcția imunitară.

Conform evaluării CHMP, beneficiile medicamentului includ reducerea simptomelor legate de boală cu cel puțin 50% și diminuarea volumului splinei cu cel puțin 35% în rândul populației țintă.

Cele mai comune efecte secundare identificate sunt diareea, trombocitopenia și greața. Decizia finală de autorizare aparține Comisiei Europene, care, de obicei, urmează recomandările specialiștilor de la EMA.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor