logo
RNTV Live

Twitter a renunțat la codul voluntar al Uniunii Europene pentru a lupta împotriva dezinformării. Cum îl va afecta asta pe Elon Musk, deținătorul Twitter?

brand-download-img-3.jpg.twimg.1920
Constantin Corina

Twitter va fi obligat din punct de vedere legal să combată dezinformarea în UE începând cu 25 august, a spus Thierry Breton, adăugând: „Echipele noastre vor fi pregătite pentru aplicare”.

Twitter nu și-a confirmat poziția cu privire la cod și nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Zeci de firme de tehnologie sunt înscrise la codul de dezinformare al UE, inclusiv Meta – care deține Facebook și Instagram – precum și TikTok, Google, Microsoft și Twitch.

Codul a fost lansat în iunie anul trecut având ca scop prevenirea profitării de la dezinformare și știrile false, precum și creșterea transparenței și limitarea răspândirii roboților și a conturilor false.

Firmele care semnează codul pot decide ce angajamente să facă, cum ar fi cooperarea cu verificatorii de fapte sau urmărirea publicității politice.

Twitter și deciziile lui Elon Musk

Sub conducerea lui Elon Musk, moderarea la Twitter a fost mult redusă – ceea ce criticii spun că a permis o creștere a răspândirii dezinformarii.

Gigantul rețelelor sociale avea o echipă dedicată care a lucrat pentru a combate campaniile coordonate de dezinformare, dar experții și foștii angajați Twitter spun că majoritatea acestor specialiști au demisionat sau au fost disponibilizați.

Luna trecută, BBC a descoperit pe Twitter sute de conturi de propagandă de stat rusești și chineze.

Elon Musk, susține că acum există „mai puțină dezinformare decât mai multă” de când a preluat conducerea în octombrie anul trecut. Pe lângă codul voluntar, UE a introdus și o Lege privind serviciile digitale – o lege care obligă firmele să facă mai mult pentru a combate conținutul online ilegal.

Din 25 august, platformele cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în UE – care include Twitter – vor trebui să respecte în mod legal regulile din DSA.

Legea va însemna că Twitter va trebui să aibă un mecanism pentru ca utilizatorii să semnalizeze conținutul ilegal, să acționeze în funcție de notificări „rapid” și să ia măsuri pentru a aborda răspândirea dezinformării. Agenția de presă AFP a citat un oficial al Comisiei Europene care a spus: „Dacă (Elon Musk) nu ia codul în serios, atunci este mai bine să renunțe”.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor