Marți, 7 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava au documentat, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, activitatea infracțională a 3 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, exploatarea cerșetoriei, complicitate la infracțiunile de trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei și instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă. 

Cercetările au arătat că, în perioada aprilie 2015 – octombrie 2023, doi dintre bănuiți (aceștia fiind soți) ar fi recrutat o persoană vătămată majoră și ar fi profitat de starea ei de vădită vulnerabilitate fizică și psihică, precum și de lipsa mijloacelor de subzistență, adăpostind-o în diferite imobile.

De asemenea, cei doi ar fi transportat-o în mai multe localități din județele Botoșani, Cluj, Suceava și Vaslui, unde ar fi forțat-o să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material, însușindu-și ei înșiși sumele de bani rezultate din cerșetorie – activitate ilicită. 

Din cercetări a mai reieșit că, în perioada august-octombrie 2023, cei doi bănuiți ar fi fost sprijiniți în activitatea infracțională de o altă persoană bănuită, care, la solicitarea lor, ar fi supravegheat-o pe victimă și ar fi condus-o în locuri aglomerate, pentru a obține mai mulți bani din practicarea cerșetoriei.

În sarcina primei persoane bănuite s-a reținut totodată săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă, constând în faptul că i-ar fi solicitat unui martor să nu declare adevărul în legătură cu exploatarea persoanei vătămate.

La data de 7 noiembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea celor 3 persoane bănuite, pentru 24 de ore.

La data de 8 noiembrie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, a dispus arestarea preventivă celor doi bănuiți (soți) pentru care a fost formulată propunerea, iar față de cea de-a treia persoană bănuită, a fost dispusă măsura controlului judiciar de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

        ‎

IGPR face precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursă: IGPR

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *