Un nou tratament pentru astm a primit autorizația de utilizare în Statele Unite ale Americii și pentru alergiile alimentare!

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, aproape 6% dintre americani au avut în 2021 o alergie alimentară. Expunerea la alimentele la care sunt alergici poate provoca reacții alergice care prezintă un risc grav pentru viața pacienților, cum ar fi anafilaxia. În prezent, nu există niciun remediu pentru alergiile alimentare. Tratamentele disponibile implică evitarea strictă a alimentelor la care pacientul este alergic și administrarea promptă de epinefrină în cazul apariției anafilaxiei ca urmare a expunerii accidentale.

FDA a aprobat extinderea indicației pentru un medicament utilizat în tratamentul astmului la adulți și copii (între 6 și 12 ani) pentru a ajuta la reducerea severității reacțiilor alergice accidentale la persoanele cu alergie la mai multe alimente. Tratamentul injectabil Xolair, cu denumirea generică omalizumab, dezvoltat în parteneriat de compania americană de biotehnologie Genentech și grupul farmaceutic elvețian Novartis, a fost aprobat atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană pentru tratamentul astmului alergic persistent moderat până la sever și pentru rinosinuzita cronică la anumiți pacienți.

Conform Novartis, tratamentul se administrează prin injectare în doze de 75 mg până la 600 mg o dată la 2 sau 4 săptămâni, doza și frecvența administrării fiind determinate de greutatea pacientului. Utilizarea repetată a medicamentului poate contribui la reducerea riscului de reacții alergice, cum ar fi anafilaxia, la anumiți adulți și copii cu vârsta de până la 1 an, în urma unei expuneri accidentale la alimente precum arahidele, laptele, ouăle și grâul, conform unui comunicat al FDA.

Totuși, FDA precizează că Xolair „nu este aprobat pentru tratamentul de urgență imediat al reacțiilor alergice, inclusiv anafilaxia”. Anafilaxia este o reacție alergică gravă care necesită tratament medical imediat, inclusiv administrarea de epinefrină.

Pacienții care urmează să fie tratați cu omalizumab trebuie să continue să evite alimentele la care sunt alergici, subliniază FDA.

Dr. Kelly Stone, director asociat al Diviziei de Pneumologie, Alergologie și Îngrijiri Critice din cadrul Centrului pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor al FDA, declară că „această utilizare nou aprobată va oferi o opțiune de tratament pentru a reduce riscul de reacții alergice dăunătoare în rândul anumitor pacienți cu alergii alimentare mediate de IgE”.

Extinderea indicației a fost aprobată de FDA pe baza unui studiu de fază 3 controlat cu placebo. Studiul a analizat 168 de pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 55 de ani care erau alergici la alune și la cel puțin alți doi alergeni alimentari, inclusiv lapte, ouă, grâu, caju, alune de pădure și nuci. Potrivit datelor, 68% dintre pacienții care au primit tratamentul au putut consuma o doză unică de proteine de arahide fără simptome alergice moderate sau severe, comparativ cu 6% dintre pacienții care au primit placebo.

Tratamentul vine cu efecte secundare observate, precum reacții la locul injectării și febră. Avertismentele și precauțiile asociate cu Xolair includ anafilaxia, malignitate, febră, dureri articulare, erupții cutanate, infecții parazitare și teste de laborator anormale, conform FDA.

Conform CDC, aproape 6% dintre persoanele din Statele Unite aveau în 2021 o alergie alimentară care ar putea duce la reacții alergice grave care le-ar putea pune viața în pericol.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *