Rețelele de transport ale gazelor din Republica Moldova vor fi gestionate de Vestmoldtransgaz, o companie deținută de Transgaz România și BERD. Guvernul Republicii Moldova a comunicat că această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), iar presa din Chișinău vede această măsură ca pe un pas către reducerea dependenței de gazul rusesc.

Conform declarațiilor ministrului energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, Moldovatransgaz, o filială a Moldovagaz, și Vestmoldgaz au încheiat un contract de închiriere a rețelei de transport a gazelor naturale pentru o perioadă de cinci ani.

Pentru a deveni efectiv, acest acord trebuie să primească aprobarea Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) din Republica Moldova, conform informațiilor furnizate de NewsMaker.

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deţine gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Acţionari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu 25%.

Semnarea acestui acord a fost posibilă datorită modificării legislației, care a permis Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) să inițieze procesul de separare a companiilor din sectorul gazelor, atât în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din iunie și septembrie, cât și în temeiul noilor prevederi legale. Astfel, se apropie finalizarea procesului de separare între furnizarea și transportul gazelor naturale, cu scopul de a promova concurența și de a asigura accesul echitabil al tuturor părților interesate la infrastructură. Această desprindere între companiile producătoare, de transport, de distribuție și furnizare face parte din Pachetul energetic III, o obligație asumată de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

„Ca şi în cazul sincronizării pieţei energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simţi în vreun fel această schimbare pe piaţa de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislaţiei europene şi liberalizarea, transparentizarea pieţei de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la reţele pentru toate companiile şi pe termen lung vom creşte credibilitatea pieţei pentru traderi şi furnizori europeni, iar competiţia, pe viitor, poate genera şi preţuri mai bune”, a spus ministrul energiei, Victor Parlicov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *