logo
RNTV Live

Tradiția Mărțișorului, simbol al începutului de primăvară în cultura românească

martisor
Erika Stoica

Cu venirea primăverii, în multe țări din Europa de Est, inclusiv în România, tradiția mărțișorului este sărbătorită cu bucurie și entuziasm. Mărțișorul este un simbol al începutului de primăvară și al speranței pentru zile mai bune, iar obiceiurile legate de el au o istorie îndelungată și o semnificație profundă în cultura românească.

Tradițional, mărțișorul este un mic obiect ornamental, de obicei sub formă de panglică albă și roșie, legat cu un șnur alb și roșu. Culorile simbolizează puritatea și viața (albul) și sănătatea și dragostea (roșul). În zilele noastre, mărțișoarele pot lua diverse forme și pot fi realizate din diverse materiale, dar spiritul lor rămâne același – de a aduce noroc și bunăstare.

Tradiția mărțișorului este întâmpinată cu bucurie de către oameni din toate categoriile sociale și de toate vârstele. În perioada premergătoare zilei de 1 martie, mărțișoarele sunt purtate cu mândrie ca simboluri ale primăverii și al speranței pentru un an prosper. Oamenii își exprimă afecțiunea și recunoștința oferind mărțișoare celor dragi, colegilor, prietenilor și chiar străinilor.

Pe lângă aspectul său estetic, mărțișorul este și un simbol al solidarității și al unității. În fiecare an, oamenii își unesc eforturile pentru a crea și distribui mărțișoare, într-un gest de generozitate și comunitate.

Tradiția mărțișorului aduce un suflu proaspăt de optimism și energie pozitivă în viața de zi cu zi a oamenilor și îi încurajează să privească spre viitor cu speranță și încredere. Este un moment în care tradiția se îmbină cu modernitatea, iar valorile autentice sunt transmise din generație în generație, păstrându-și întotdeauna farmecul și semnificația.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor