Compania, redenumită ulterior Total și apoi TotalEnergies, urma să își concentreze toate activitățile pe petrol. Un secol mai târziu, grupul se prezintă ca o „companie globală multi-energie care produce și comercializează energii”, nedorindu-si să fie privita ca si cum se ocupa doar de petrol și gaze, cei doi combustibili fosili responsabili de încălzirea globală.
Cu toate acestea, TotalEnergies se bazează în continuare pe petrol și gaze. Cele două surse de energie rămân, de departe, principalele sale surse de venit: în 2023, majorul francez a realizat un profit net de 21,4 miliarde de dolari (19,89 miliarde de euro), a spus miercuri, 7 februarie. Rezultatul este un record, cu o creștere de 4% față de 2022.
Investițiile nete, care includ atât achizițiile, cât și vânzările de active, au continuat pe aceeași traiectorie. Înregistrând aproximativ 16,8 miliarde de dolari în 2023, două treimi din această sumă au fost direcționate către sectorul petrolului și gazelor. Aceste resurse vor fi folosite atât pentru întreținerea zăcămintelor existente de petrol și gaze, cât și pentru noi proiecte. Cea de-a treia parte a investițiilor a fost alocată energiilor cu emisii reduse de carbon. Acest buget specific a crescut de la 4 miliarde USD în 2022 la 5 miliarde USD în 2023.
Cu toate că există o presiune crescută pentru a face față schimbărilor climatice, predominanța petrolului și gazelor în economie nu pare să scadă. În septembrie 2023, chiar în timp ce a promis să atingă neutralitatea carbonului până în 2050, o companie franceză a anunțat o creștere a producției sale de petrol și gaze de la 2% la 3% pe an în următorii cinci ani.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews