La o Reuniune de Nivel Înalt a Rețelei Europene de Cooperare privind Alegerile, care a avut loc în Bruxelles, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a subliniat importanța asigurării transparenței și accesului la vot pentru alegerile din România, inclusiv pentru membrii acesteia în Parlamentul European și alte tipuri de scrutinuri programate pentru anul următor.

Evenimentul a adunat șefi ai organismelor electorale din statele Uniunii Europene și a implicat consultări ample pentru pregătirea comună a proceselor electorale din 2024.

Reuniunea a fost deschisă de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele AEP, Toni Greblă, și directorul Direcției Reglementări, Contencios Electoral și Coordonarea Aplicării Unitare a Legislației, Octavian Chesaru, au adus în discuție aspecte semnificative legate de transparența proceselor electorale și capabilitățile sistemelor informatice folosite în alegerile din România.

Toni Greblă a subliniat responsabilitatea comună a organismelor electorale din UE de a organiza alegeri libere, corecte și democratice, în special în contextul actual, caracterizat de provocări fără precedent. El a menționat că transparența procesului electoral și asigurarea accesului la vot pentru toți cetățenii sunt cheia succesului și esențiale pentru sporirea încrederii electoratului, în special a tinerilor, în procesul democratic.

Președintele AEP a adus în discuție și riscurile din domeniul cibernetsecurity și propagarea de știri false în contextul electoral. El a subliniat că aceste provocări pot fi reduse prin eforturi comune de transparență și dezbateri autentice și democratice.

Conducerea AEP a menționat că transparența proceselor electorale este fundamentală pentru a crește încrederea cetățenilor în alegeri și că observarea alegerilor reprezintă un instrument important pentru asigurarea integrității, transparenței și credibilității proceselor electorale.

De asemenea, președintele AEP a invitat participanții la reuniune să participe în calitate de observatori la procesele electorale organizate în România în 2024, inclusiv alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

AEP a subliniat că România este una dintre statele membre ale Uniunii Europene care a reglementat în legislația electorală procedurile de acreditare pentru observatori naționali și internaționali.

S-a menționat, de asemenea, că sistemul electoral din România este caracterizat de digitalizarea unor proceduri esențiale, ceea ce a sporit încrederea cetățenilor în alegeri. De asemenea, s-au luat ample măsuri pentru garantarea rezilienței și siguranței sistemelor informatice folosite în procesele electorale din țară, fără a se înregistra incidente legate de integritate sau securitate în acest sens.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *