Conform specialiștilor, este „aproape sigur” că 2023 este un an cu valori de căldură, indundații și incendii ce au cauzat numeroase decese ce va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, sugerează datele actuale. Predicția a fost făcută în urma temperaturilor ridicate „excepționale” din luna octombrie.
Temperaturiile medii ale aerului înregistrate la nivel global au fost cu 0,4C mai ridicate decât maximul precedent ce a fost înregistrat în luna octombrie a anului 2019, conform serviciului UE pentru schimbări climatice.
Aceasta a fosr a cincea lună consecutivă de căldură record, fiind impulsionată de emisiile de carbon și de un eveniment meteorologic El Nino.
Cercetătorii anticipează că temeperaturile globale ridicate vor continua probabil până în 2024.
Acum, faptul că acest an va fi cel mai cald înregistrat vreodată este aproape inevitabil. Șansele ca ultimele două luni din 2023 să inverseze tendința sunt extrem de mici, iar temperaturile ridicate la nivelul întregului glob continuă și în noiembrie.
Temperaturile înregistrate în luna octombrie se adaugă recordurilor de căldură la nivel mondial din acest an.
Cu mult înainte de sfârșitul anului, numărul zilelor în care s-a depășit pragul de încălzire de 1,5C, semnificativ din punct de vedere politic, a atins deja un nou record.
Luna iulie a înregistrat temperaturi atât de ridicate încât este posibil să fi fost cea mai fierbinte lună din ultimii 120.00 de ani, în timp ce luna sepetembrie a doborât recordul anterior cu 0,5C, ceea ce este „uluitor”.
Luna octombrie nu a fost atât de neobișnuit de caldă precum septembrie, dar totuși doboară recordul pentru această lună cu o marjă „excepțională”, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.
Lunja a fost cu 1,7C mai caldă decât media preindustrială, adică oamenii au început să ardă cantități mai mari de combustibil fosil în comparație cu perioada antecedentă.â
Căldura înregistrată până în prezent pe tot parcursul anului înseamnă că este „aproape sigur” că 2023 va deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie, depășind anul 2016. Acesta este punctul de vedere al mai multor organe științifice, inclusiv Copernicus și grupurile americane NOAA și Berkeley Earth. „E o șansă mai mare de 99%”, a declarat Zeke Hausfather, de la Berkeley Earth.
Conform Copernicus, până la momentul actual, anul a fost cu 1,43 grade Celsius mai cald decât nivelurile preindustriale, iat temperaturile ridicate se vor menține și lunile următoare.
Directorul adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, Samantha Burgess, a declarat că o combinație dintre datele sale și cele ale ONU sugerează că anul 2023 ar putea fi „mai cald decât orice altceva a văzut planeta în ultimii 125.000 de ani”.