Ţinutul muzeelor „de suflet“ se găseşte în Prahova şi poate deveni locul perfect pentru Paşte. Este vorba despre Valea Doftan.
Aici veţi găsi meşteri într-ale sculptatului, brodatului, ţesutului, tăbăcăriei şi alte îndeletniciri. Din păcate, acestea încep să piardă teren, deşi fac parte din gama deprinderilor cu care oamenii şi-au câştigat existenţa, de-a lungul timpului. De asemenea, în Valea Doftanei veţi avea ocazia să călătoriţi în timp, să cuprindeţi, în câteva minute, istoria şi imaginea a generaţiilor de ţărani care şi-au făcut veacul în aceste locuri.
Ţinutul muzeelor „de suflet“
Despre muzeul sătesc, găzduit de o cameră a casei lui Constantin Clinci, aţi aflat deja.
Inspirat de realizarea acestuia, dar pasionat la rându-i în a colecţiona tot felul de obiecte de uz gospodăresc şi articole care au aparţinut generaţiilor anterioare, Benone Ţuţuianu a construit, în gopodăria proprie, un mic muzeu. Nu este foarte cunoscut.. Ideea a pornit, cumva, pentru o împlinire sufletească. În momentul în care a văzut că se reaprinde interesul pentru istoria şi civilizaţia satului român muntenesc, de altădată, atunci şi-a deschis porţile şi pentru vizitatori.
Dacă ajungeţi în Valea Doftanei, opriviţi-vă preţ de câteva clipe şi pe strada Şeţu, nr.876, din satul Teşila. O să fiţi întâmpinaţi cu multă căldură. Veţi fi conduşi într-o încăpere îngustă, dar extrem de bogată prin obiectele pe care le adăposteşte şi poveştile lor. De la război de ţesut, cu toate accesoriile, obiecte folosite de gospodine la îndeletnicirile casnice, ceasuri vechi, carpetele şi prosoapele lucrate manual, ii sau frânturi din bluzele tradiţionale brodate cu multă migală, preşuri ţesute din cârpe, până la bancnote vechi, ocaua lui Cuza, telefon de război, ghiozdan de lemn, dolniţe şi multe alte obiecte care, pentru cei mai tineri dintre noi, sunt adevărate necunoscute. Până şi cuvintele care le descriu au trecut în rândul arhaismelor.
Citeşte mai multe AICI
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.