logo
RNTV Live

Muzeul sătesc din mansarda unei case din Valea Doftanei

colectionar din Valea Doftanei
Mihai Constantinescu

Muzeul sătesc din mansarda unei case din Valea Doftanei. Locul aparţine unui prahovean cu suflet mare: Constantin Clinci. A amenajat într-una din camerele locuinţa comoara strânsă în ani. În camera de nici cinci metri pătraţi, situată la mansarda casei,sunt strănse “urmele“ a patru generaţii. Brevete militare, poze de familie, obiecte vestimentare, altele de decor, unelte casnice, bani vechi, mobilă de peste o sută de ani etc.

Cum a început povestea muzeului?

Pasiunea pentru a colecţiona o are de mic copil, de când a început să adune tot felul de monede şi bancnote. A crescut cu poveştile de război ale familiei sale, dar şi sătenilor. Treptat, oamenii au început să dispară, însă nea Costică a ales să le ducă spiritul mai departe. Pentru că l-a durut să vadă ca într-o frântură de moment, un morman de pământ să acopere totul. Oare atât se alege din viaţa unui om? De asta au trăit, muncit şi luptat ai lui? A adunat toate dovezile, actele, forografiile, iar pe unele le-a înrămat şi le-a aşezat pe pereţii încăperii, alături de un ceas vechi, de nişte coarne de cerb, de o puşcă veche, ieşită de mult din uz, de o lampă, un castron de lut, o lingură de lemn, o bucată de ştergar, care mai poartă amprenta brodatului manual, maşini de calcul şi scris etc.

Unele dintre piesele moştenite, găsite sau aduse de săteni au avut nevoie de recondiţionare. De profesie maistru la liceul din comună, lui nea Costică i-a fost uşor să lucreze. De atenţia pe care o acorda detaliilor şi de răbdarea sa îşi aduc aminte şi astăzi elevii lui, unul dintre ei fiind chiar actualul primar de la Valea Doftanei, Lucian Costea.

„???????????? ???? ????????????????????????????????̆ ???????????????????????? ????????????????????????????????????????????̆, ????????????̂????????????̆, ???????????????? ???????????????? ????????̆???????????????????? ???????? ????????????????????????. ???????????? ????̧???? ???????????????? ???????? ???????? ???????????????? ????????????????????̆ ????????????????̆???????????????? ????̧???? ???????????? ???????????????????? ???????? ????????????̧???? ???????????????????????? ????????????. ????̧???????????????? ????????̆ ???? ????????????????????????̧????????????????????, ????????̆ ????????????????????̆ ???????? ???????????????? ???????????????? ???????????? ???????????????????? ???????? ???????????????????????????? ????̧???? ????????̆ ???????????????????? ????????̆ ???? ????????????????̧???????? ????????̆ ???????????????????????? ????̧???? ???????????????????? ???????????? ???????????????????? ???????? ????????̆????“, ne-a mărturisit edilul.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/noaptea-la-zoo-bucov/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Facebook CJ Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor