Muzeul sătesc din mansarda unei case din Valea Doftanei

colectionar din Valea Doftanei
Muzeul sătesc din mansarda unei case din Valea Doftanei
cautam-reporteri-republikanews

Muzeul sătesc din mansarda unei case din Valea Doftanei. Locul aparţine unui prahovean cu suflet mare: Constantin Clinci. A amenajat într-una din camerele locuinţa comoara strânsă în ani. În camera de nici cinci metri pătraţi, situată la mansarda casei,sunt strănse “urmele“ a patru generaţii. Brevete militare, poze de familie, obiecte vestimentare, altele de decor, unelte casnice, bani vechi, mobilă de peste o sută de ani etc.

Cum a început povestea muzeului?

Pasiunea pentru a colecţiona o are de mic copil, de când a început să adune tot felul de monede şi bancnote. A crescut cu poveştile de război ale familiei sale, dar şi sătenilor. Treptat, oamenii au început să dispară, însă nea Costică a ales să le ducă spiritul mai departe. Pentru că l-a durut să vadă ca într-o frântură de moment, un morman de pământ să acopere totul. Oare atât se alege din viaţa unui om? De asta au trăit, muncit şi luptat ai lui? A adunat toate dovezile, actele, forografiile, iar pe unele le-a înrămat şi le-a aşezat pe pereţii încăperii, alături de un ceas vechi, de nişte coarne de cerb, de o puşcă veche, ieşită de mult din uz, de o lampă, un castron de lut, o lingură de lemn, o bucată de ştergar, care mai poartă amprenta brodatului manual, maşini de calcul şi scris etc.

just insolv sprl

Unele dintre piesele moştenite, găsite sau aduse de săteni au avut nevoie de recondiţionare. De profesie maistru la liceul din comună, lui nea Costică i-a fost uşor să lucreze. De atenţia pe care o acorda detaliilor şi de răbdarea sa îşi aduc aminte şi astăzi elevii lui, unul dintre ei fiind chiar actualul primar de la Valea Doftanei, Lucian Costea.

„𝐸𝑟𝑎 𝑜 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑎̆ 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑚𝑒𝑡𝑖𝑐𝑢𝑙𝑜𝑎𝑠𝑎̆, 𝑏𝑙𝑎̂𝑛𝑑𝑎̆, 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑎̆𝑏𝑑𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑖. 𝐸𝑟𝑎 𝑠̧𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑜𝑚 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑚𝑎𝑛𝑎̆ 𝑏𝑢𝑛𝑎̆𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑠̧𝑖 𝑒𝑟𝑎 𝑖𝑢𝑏𝑖𝑡 𝑑𝑒 𝑡𝑜𝑡̧𝑖 𝑒𝑙𝑒𝑣𝑖𝑖 𝑙𝑢𝑖. 𝑆̧𝑡𝑖𝑎𝑚 𝑐𝑎̆ 𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟, 𝑐𝑎̆ 𝑎𝑑𝑢𝑛𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑡𝑜𝑡 𝑓𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑜𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑒 𝑠̧𝑖 𝑚𝑎̆ 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟 𝑐𝑎̆ 𝑎 𝑟𝑒𝑢𝑠̧𝑖𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑐𝑟𝑒𝑒𝑧𝑒 𝑠̧𝑖 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑖𝑐 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑢 𝑎𝑙 𝑠𝑎̆𝑢“, ne-a mărturisit edilul.

Vezi şi https://republikanews.ro/noaptea-la-zoo-bucov/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Facebook CJ Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here