Recomandări pentru folosirea în siguranţă a telefonului
Ţineţi la banii din cont? Atunci luaţi aminte la recomandările poliţiştilor.
Lumea evoluează rapid, iar telefonul a devenit o piesă importantă din viaţa oamenilor. Ţinem legătura cu prietenii şi rufele mai uşor, facem cumpărturi şi chiar ajungem dintr-un loc în altul cu ajutorul aplicaţiilor instalate pe telefon.
Atenţie însă. Trebuie să fiţi vigilenţi, dacă nu doriţi să rămâneţi fără banii din cont.
Iată ce spun poliţiştii:
„Pentru a folosi telefonul mobil în siguranță, vă recomandăm să instalați doar aplicațiile necesare și numai după ce ați verificat la ce date au acces (poziționare geografică, contacte, apeluri telefonice etc.).
Setați o parolă sau un pattern pe telefon și cod PIN pe cartelă. Trebuie să cunoașteți setările de securitate pentru telefon și să configurați dispozitivul la blocare automată.
Configurați-vă telefonul astfel încât să se blocheze automat după (re)pornire sau la un interval de timp cât mai scurt în cazul inactivităţii.
Realizeați salvări periodice ale datelor pe un suport extern pentru a le putea recupera, în caz de pierdere.
De asemenea, este indicat să instalaţi un program de securitate special conceput pentru dispozitive mobile, actualizat zilnic și accesați doar site-uri sigure.
Atenţie la aplicaţiile folosite şi la permisiunile acordate pentru utilizarea acestora.
Evitați utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.
Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.
Nu deschideți ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.
Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați sau să verificați informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul”, spun reprezentanţii Poliţiei Române.