logo
RNTV Live

Tinerii agricultori propun digitalizarea fermelor

agricultura-digitalizare-salata-tehnologie-640×400
Ștefan Petre

Grupul Agrinnovator, format din tineri fermieri, a prezentat o propunere de politică publică pentru transformarea a cel puțin o mie de ferme, la întâlnirea cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a României, Petre Daea.

Agricultorii propun instruirea a 1500 de tineri, pentru a digitaliza un număr minim de 1000 de ferme ca masă critică. Propunerea numită „Specialist în informatică agricolă” vizează tineri cu studii medii, cu precădere din mediul rural, care să fie însă pasionați de tehnologie, conform G4Media. Printre coordonatorii proiectului se numără Alin Luculeasa, tânăr fermier din Vaslui care a adus României pentru prima dată premiul pentru „Cel mai bun proiect digital” din agricultură de la Bruxelles.

Ne dorim ca acest proiect să fie susţinut la nivel naţional şi european, iar implementarea să fie realizată de specialişti competenţi, aleşi cu grijă. Ne-ar plăcea să avem rol de consultanţi pentru a ajuta cu experienţa şi cu viziunea noastră. Însă, pentru a fi realizat cu succes acest proiect are nevoie de susţinerea dumneavoastră şi de implicarea Ministerului Agriculturii. Astfel, astăzi în această întâlnire, vă adresăm invitaţia de a-i fi alături în acest proiect”, – Răzvan Prelipcean, fermier şi membru coordonator în cadrul echipei Agrinnovator, către Petre Daea

Bugetul necesar proiectului a fost estimat la aproximativ 102 milioane de euro, împărţit în 3 direcții, respectiv partea de recrutare şi şcolarizare, suportul la salarizare și costurile de implementare. „Aceşti aproximativ 100 de milioane de euro reprezintă, în mod evident, o picătură în bugetul total de 16 miliarde de euro care ne vine prin noul PNS sau din bugetul naţional al ţării. Însă această picătură, dozată cu grijă în acest proiect poate produce un efect deosebit de important asupra agriculturii româneşti”, a spus Răzvan Prelipcean.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor