Doar 16% din cei 234 de candidaţi prezenţi la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost acceptaţi, conform oficialilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut publice rezultatele testării psihologice a candidaților la concursul de admitere în magistratură. Examenul scris a avut ca scop evaluarea profilului specific unui magistrat, verificând compatibilitatea dintre acesta și criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcției de judecător și procuror. Din cei 238 de candidați înscriși, 234 s-au prezentat la examen. Doar 15,81% dintre aceștia au fost declarați admiși.

Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.

Rezultatele sunt comparate cu standarde specifice magistraților în exercițiu, ceea ce poate explica procentul ridicat al respingerilor la testul psihologic, în comparație cu sesiunile anterioare.

Totodată, trebuie menţionat că procedura de concurs este în derulare, nefiind finalizată”, a mai precizat CSM.

Instituția va organiza reexaminarea psihologică a candidaților în zilele de 1 și 2 iunie, la București. Procedura va implica reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test și susținerea unui interviu suplimentar. Concursul de admitere în magistratură pentru sesiunea februarie-iulie 2024 a început în aprilie, cu proba eliminatorie – un test grilă de verificare a cunoștințelor juridice. Pentru cele 75 de posturi de judecător și 42 de posturi de procuror, s-au înscris 1.107 de candidați.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *