Noua lege a imigrației introduce teste de limbă mai dure, dar criticii spun că sunt excesiv de dificile și ar putea duce la expulzarea a zeci de mii de persoane.
Guvernul francez este acuzat că noile teste lingvistice impuse imigranților care doresc să obțină sau să reînnoiască dreptul de ședere sunt atât de grele încât până și francezii ar avea dificultăți în a le promova.
Conform unei investigații realizate de FranceInfo, jumătate dintre cei 10 francezi care au fost supuși testelor scrise au picat, inclusiv un student la literatură cu cinci ani de studii superioare post-bacalaureat. De asemenea, doi dintre voluntari nu ar fi obținut cetățenia franceză conform noilor cerințe.
Ce presupune noua lege a imigrației?
Legea adoptată de Parlamentul francez în ianuarie 2024 stabilește cerințe mult mai stricte pentru obținerea și reînnoirea permiselor de ședere.
Până acum, cei care solicitau cartea de séjour (permis de ședere) trebuiau doar să semneze un „contract de integrare” prin care se angajau să învețe limba franceză. Noile reglementări cer ca aceștia să demonstreze un nivel lingvistic echivalent cu cel al unui elev de gimnaziu (11-15 ani), iar cei care aplică pentru cetățenie sau rezidență pe termen lung vor trebui să îndeplinească cerințe și mai ridicate.
Potrivit unui raport privind impactul legii, aproximativ 60.000 de persoane riscă să nu mai primească permis de ședere din cauza dificultății testelor.
Guvernul susține că măsurile sunt justificate
Bruno Retailleau, ministrul conservator de interne, a declarat luna trecută că imigranții care locuiesc în Franța de mai mulți ani și nu pot vorbi franceza „nu au făcut efortul necesar” pentru a se integra.
Didier Leschi, directorul Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare, a afirmat că Franța nu face decât să se alinieze standardelor altor țări europene, cum ar fi Germania.
„Întregul sistem este conceput pentru a da oamenilor un sentiment de responsabilitate și pentru a-i ajuta să se integreze. Trebuie să ai încredere în oameni. Ei au la dispoziție trei ani pentru a atinge nivelul minim”, a explicat Leschi.
Criticii spun că legea este prea dură și pune în pericol mii de persoane
Felix Guyon, profesor la o școală pentru refugiați, consideră că nivelul impus este mult prea ridicat pentru majoritatea imigranților.
„Există persoane care vorbesc franceza foarte bine și care comunică zilnic la locul de muncă, dar care nu vor trece acest examen”, a spus Chloé Odent, profesor și coordonator al asociației A Voix Haute.
În plus, mulți imigranți care lucrează în domenii precum curățenia, construcțiile sau agricultura spun că nu au timp să studieze limba franceză la nivelul cerut de noua legislație.
Marianne, care s-a născut în Comore și locuiește în Franța de peste un deceniu, declară că „problema este că nu am timp. Nu am făcut studii în Franța și nu am nivelul necesar”.
Legea prevede câteva excepții, inclusiv pentru persoanele peste 65 de ani sau pentru cei care solicită carduri anuale de vizitator. Totuși, rămâne de văzut cât de flexibil va fi sistemul în practică.
Adoptarea acestei legi este considerată de analiști o schimbare a guvernului Macron spre dreapta, în contextul unei presiuni politice tot mai mari privind imigrația în Franța.
Noua legislație ridică întrebări serioase despre drepturile imigranților și despre echitatea procesului de integrare, în special având în vedere că testele sunt considerate excesiv de dificile chiar și pentru vorbitorii nativi.
Data exactă a aplicării acestor măsuri nu a fost încă stabilită, dar se așteaptă să intre în vigoare până la sfârșitul anului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.