A fost scandal monstru în ședința extraordinară de marți a Consiliului Local Ploiești pe tema creditului contractat de Primărie în anul 2018, de la BCR, în valoare de peste 34 milioane lei.
Problemele au apărut după ce autorităţile ploieştene au aprobat în octombrie 2022 prelungirea cu un an a perioadei de trageri din acest credit luat de municipalitate pentru cofinanţarea unor proiecte europene.
Acea prelungire a generat şi un comision perceput de către bancă, iar acesta nu s-a regăsit şi în hotărârea propriu-zisă.
Astfel, s-a ajuns ca Prefectura să ceară modificarea sal revocarea hotărârii,ceea a dat naştere unui lung şir de speculaţii şi acuze la nivelul administraţiei locale.
La câteva luni, consilierii locali au fost convocaţi pentru a corecta eroarea, însă au refuzat să aprobe modificarea hotărârii anterioare invocând mai multe aspecte de legalitate.
În timpul timpul dezbaterilor, mai mulţi consilieri PNL au reclamat faptul că nu li s-au pus la dispoziţie contractul şi corespondenţa cu banca, sugerând chiar că șeful executivului ploieștean ar fi semnat fără acordul forului legislativ un act adiţional care angaja bugetul local.
Primarul Andrei Volosevici a insistat și a susținut că nu s-a comis nicio ilegalitate şi că în hotărârea din octombrie a fost vorba doar despre o scăpare, pentru care s-au luat măsuri disciplinare faţă de funcţionarul care a redactat proiectul.
De altfel, liberalii au sugerat în timpul dezbaterilor că, potrivit unor informaţii care au circulat în spaţiul public, actul adiţional de prelungire cu un an a perioadei de trageri ar fi fost semnat încă din 20 septembrie 2022, ceea ce ar însemna că hotărârea adoptată la aproximativ două săptămâni distanţă, în octombrie, ar fi fost doar pentru acoperirea unei eventuale ilegalităţi.
Ei au mai susţinut că proiectul aflat pe masa lor ar acoperi, retroactiv, o plată, sugerând totodată că, pentru cofinanţarea proiectelor europene, Primăria ar fi putut să renunţe la creditul BCR şi să organizeze o procedură de achiziţie pentru a contracta altul nou.
În replică, primarul Andrei Volosevici a insistat că nu s-a comis nicio ilegalitate, sugerând la rândul său că s-ar putea îndrepta în instanţă împotriva celor care îl acuză.
El a argumentat că în şedinţa din octombrie s-a discutat despre comisionul bancar, lucru susţinut de procesul-verbal al dezbaterii, susţinând că dintr-o eroare informaţiile nu s-au regăsit şi în hotărâre.
Edilul a mai declarat că pe 20 septembrie nu s-a semnat actul adiţional, ci doar municipalitatea a primit forma finală agreată de bancă, după care au mai avut loc discuţii, în care s-a obţinut şi o scădere a comisionului, de la 1% la 0,2%.
Vom reveni cu amănunte pe acest subiect.