Sursa: webb.nasa.gov

Telescopul Spațial James Webb a capturat o imagine uluitoare a unei galaxii deformată de lentila gravitațională, oferind noi perspective asupra fenomenelor cosmice

O nouă etapă în cunoașterea spațiului cosmic a fost atinsă odată cu captarea unei imagini impresionante de către Telescopul Spațial James Webb. Aflat la 1,6 milioane de kilometri distanță de Pământ, telescopul a surprins o galaxie deformată de curbarea spațiului cosmic, fenomen cunoscut sub numele de „lentilă gravitațională”. Această descoperire remarcabilă sprijină teoria lui Albert Einstein și aduce noi informații despre expansiunea Universului.

Obiectele masive din Univers, inclusiv roiurile de galaxii, pot crea o curbare în spațiul cosmic asemănătoare cu cea produsă de o masă mare plasată pe o saltea. Această curbare generează o „lentilă gravitațională”, în care lumina urmează traiectorii curbate, distorsionând și iluminând obiectele aflate în spatele acestei mase masive. Explicația este oferită de cercetătorii NASA, care subliniază că acest fenomen este comparabil cu o bilă de bowling plasată pe o suprafață elastică.

Telescopul Spațial James Webb, un observator puternic plasat pe orbită, a reușit să surprindă fenomenul de curbare a spațiului cosmic într-o imagine remarcabilă. Fotografia ilustrează o galaxie deformată și alungită, denumită MRG-Mo138, situată la aproximativ 10 miliarde de ani-lumină distanță. Cu o formă neobișnuită și învechită, această galaxie a devenit subiectul principal al analizei.

Însă, descoperirea nu se oprește aici. În planul apropiat al galaxiei, se observă o lumină puternică provenind de la o supernovă, eveniment astronomic extrem de violent. Cercetătorii numesc această explozie stelară „Supernova Encore”. Ceea ce face această descoperire excepțională este faptul că lentila gravitațională permite apariția aceleiași supernove în mai multe locuri în cadrul aceleiași imagini. Acest fenomen neașteptat oferă astronomilor o șansă rară de a măsura cât de rapid se extinde Universul.

Când o supernovă explodează în spatele unei lentile gravitaționale, lumina sa ajunge la Pământ pe căi diferite, asemenea unor trenuri care părăsesc o stație în același timp. Cercetătorii pot măsura diferențele dintre momentele în care apar imaginile supernovei, oferind astfel oportunitatea de a cuantifica istoricul ratei de expansiune a Universului, cunoscut sub numele de constanta lui Hubble. Acest aspect reprezintă o provocare majoră în cosmologie și va aduce contribuții semnificative la înțelegerea evoluției Universului.

Telescopul Spațial James Webb continuă să fie o sursă inestimabilă de date pentru cercetători, aducând lumina asupra fenomenelor cosmice complexe și provocându-i pe oamenii de știință să exploreze și să înțeleagă în profunzime misterele Universului. Descoperirile recente relevă conexiunile între lentilele gravitaționale și expansiunea Universului, deschizând noi direcții de cercetare și provocând în continuare imaginația oamenilor de știință de pretutindeni.

‏‏‎ ‎

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *