Sursa: insightobservatory.com

Pregătirile finale sunt în curs pentru lansarea unui telescopului spațial Euclid. Acesta își propune să producă cea mai mare și mai precisă hartă 3D a cosmosului, conform The Guardian.

Scopul principal al misiunii este de a cerceta materia întunecată și energia întunecată care formează împreună 95% din univers.

  • „Este unul dintre cele mai mari semne de întrebare în domeniul astronomiei. Nu știm din ce este făcută «țesătura» universului – este o temă esențială. E vorba de originile noastre, e fundamental”, spune Isobel Hook, profesoară de astrofizică la Lancaster University.

Telescopul ar fi trebuit să fie lansat în 2022, la bordul unei rachete rusești Soiuz, însă războiul lui Putin împotriva Ucrainei a dus la o prăbușire a cooperării între ESA și Roscosmos făcând misiunea să fie încredințată companiei americane SpaceX.

Camera Vis, dezvoltată de o echipă de la University College London, este esențială pentru misiunea Euclid și va observa mai mult univers într-o singură zi decât a făcut telescopul spațial Hubble în 25 de ani. VIS va înregistra forma miliardelor de galaxii, în timp ce NISP le va măsura deplasarea spre roșu și caracteristicile spectroscopice.

Astronomii știau despre expansiunea universului în anii 1920, dar abia în anii 1990 cercetătorii, inclusiv Hook, au găsit dovezi că acesta se accelerează. Oamenii de știință au propus energia întunecată ca o forță misterioasă antigravitațională care a crescut în ultimii 6 miliarde de ani, determinând galaxiile să zboare una de alta într-un ritm din ce în ce mai mare.

Măsurătorile de precizie de la Euclid ar trebui să ajute oamenii de știință să stabilească care dintre multele teorii despre materia întunecată și energia întunecată descriu cel mai eficient realitatea.

  • „Este o problemă fundamentală să fii în 2023 și să nu știi din ce este făcută această fracțiune mare a universului”, a spus profesorul Mark Cropper, liderul echipei Vis la laboratorul de științe spațiale Mullard al UCL.
  • „Avem o mulțime de teorii, dar este greu să progresezi fără date. E ca și cum ai fi în evul întunecat.”

Sursa foto:kosmonautix.cz

Sursa: theguardian

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *