logo
RNTV Live

Tehnici de prim ajutor predate în stradă la Ploieşti

20160728_120543
Raluca Eparu

110 ani de ambulanţă în România

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Prahova au sărbătorit astăzi 110 ani de existenţă a ambulanţei în România ieşind pe stradă pentru a da lecţii de prim ajutor. Este foarte important ca populaţia să ştie manevre de resuscitare, cum să intervină corect în cazul plăgilor cu hemoragie abundentă sau cum să acţioneze dacă sunt martorii unui accident de circulaţie. Toate acestea şi multe altele fac de fapt diferenţa dintre viaţă şi moarte.

20160728_120518

Copiii vor să ştie cum să salveze

Demonstraţiile s-au desfăşurat în Parcul Mihai Viteazul din Ploieşti pe parcursul întregii dimineţi, până la prânz. Cum era de aşteptat, copiii şi părinţii lor au fost foarte curioşi să afle totul despre salvarea unui om în nevoie. „Vrem să le întărim cunoştinţele în ceea ce priveşte acordare primul ajutor. În caz de nevoie, pentru un prieten, un vecin sau chiar cineva de pe stradă, oamenii trebuie să ştie ce să facă până la venirea echipajului de ambulanţă. ne-am ocupat să le arătăm ce să facă în cau de căzături, fracturi, plăgi, dezobstrucţia căilor aeriene superioare, lucruri care apar din nefericire şi toţi trebuie să ştim ce să facem să ajutăm corect”, a declarat  Ruxandra Rădulescu , medic SAJ Prahova. Din păcate, tehniciile de prim ajutor nu se predau în şcoli, dar copiii sunt foarte receptivi în a învăţa aceste manevre. „A fost minunat. Mi-a placut bandajarea, am învăţat cum să acordam primul ajutor, daca e cineva leşinat pe strada. Dar foarte important este să sunăm la 112, să chemăm ajutor specializat”, ne-a mărturisit, Andrei Dinu, un puşti de 11 ani.

Faceţi bine, nu rău!

Adulţii recunosc că ştiu câteva reguli generale de salvare, dar că tot în ambulanţa ar sta nădejdea în caz de nevoie. Este important, însă, de ştiut că nu e indicat să încercaţi să ajutaţi pe cineva dacă nu ştiti exact ce aveţi de făcut, pentru că aţi putea face mai mult rău decât bine. De exemplu, nu scoateţi o persoană dintr-un autoturism ce a fost prins într-un accident de circulaţie decât în două situaţii-dacă maşina a luat foc sau dacă se scufundă într-o apă. Altfel, centura de siguranţă îi poate proteja organele interne care au fost zdrobite şi doar un profesionist ştie cum să desfacă centura în aşa fel încât să salveze viaţa acelui om.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor